Izdvojene vestiSrbija

Брнабић у Тренинг центру Ваздухопловне академије у Вршцу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.11 – Премијерка Ана Брнабић обишла је данас Тренинг центар Ваздухопловне академије у Вршцу, који је у процесу реконструкције, и изјавила да је улагање у ту образовну установу стратешко јер ће се, како је навела, до 2030. године авио индустрија дуплирати.

После обиласка инфратсруктурних објеката, писте и хангара, где јој је представљено како ће Тренинг центар изгледати када се заврши реконструкција у потпуности, Брнабић је новинарима казала да ће самим дуплирањем авиоиндустрије бити увећане потребе и за кадровима и то како пилота, тако и контролора лета и механичара, инжењера и техничара, јавлја Танјуг.

Наводећи да се и у Београду ради један део Ваздухопловне академије, премијерка је истакла да је овај у Вршцу већи и важнији за обуку и школовање кадрова.

Прецизирала је да је укупна инвестиција за Београд и Вршац 67 милиона евра, а да је до сада инвестирано 12,7 милиона евра.

“Ми гледамо на Вршац као на место које ће се конкурентно позиционирати да услиши и европске и светске потребе. Вршац је град вина, град фармацеутске индустрије, али и град ваздухопловства, а ова академија је један од симбола града”, казала је Брнабић.

Истакла је да је упозната са тим колико су и Вршчани, али и сви у овом делу Србије, били несрећни када је 2011. године Академија “угашена, напуштена и када је остављено да се као и толико фабрика по Србија, распадне”.

Наводећи да су сада нова времена, Брнабић је рекла да се данас у Академији школују наши кадрови, али у првој генерацији школују се и кадрови из региона.

За сада су ту, истиче, студенти из Црне Горе и Северне Македоније.

Нада се да ће многи од њих и након студија остати у Србији јер је потреба за радним местима посебна и то од како је, како каже, у нашу земљу дошла реномирана немачка компанија МТУ која ће нудити добро плаћена радна места.

“То су данас људи из Србије и региона. У будућности ће ово бити центар за школовање страних и пилота и контролора лета и инжењера и техничара и авиомеханичара“, казала је премијерка.

Најавила је да ће до краја године бити расписана јавна набавка за још два авиона, један хеликоптер, за додатне симулаторе и истакла да се на тај начин прави европски центар изврсности у Вршцу, који се надовезује на оно што се ради у Београду.

Премијерка каже да у Вршцу данас не постоје велики економски проблеми, као ни привредни, и истиче да је незапосленост само 6,5 одсто.

“Ми смо додатно у 2021. години подржали још две инвестиције у Вршцу субвенцијама које се у овом тренутку отварају или ће се отворити до краја године и те две инвестиције – једна домаћа и једна чешка су још додатних 200 радних места. Овим Вршац поново враћамо у центар Србије и овог дела Европе као образовни центар“, казала је она.

У том смислу очекује да ће за две, три године у Вршцу врвети од страних студената, чиме ће тај град добити још једну перспективу.

Директор Ваздухопловне академије у Вршцу, Горан Цвијовић, појаснио је да се укупна инвестиција односи на опремање и реконструкцију инфраструктурних објеката Тренинг центра и дела Тренинг центра у Београду.

Како је прецизирао, прво ће бити реализована реконструкција смештајног капацитета за студенте, капацитета за исхрану, али и набавка неопходних авиона – два двомоторна авиона, један једномоторни хеликоптер и симулатор за Аирбус А320.

“То нам је важно јер нећемо да радимо само основне обуке, него покушавамо да развијамо Тренинг центар тако да имамо обуку од почетне до обуке за одређени тип авиона. Концепирамо Тренинг центар пре свега према потребама националне авио компаније, али и према потребама тржишта како у Европи, тако и у свету“, казао је Цвијовић.

Back to top button