Politika

Брнабић: Ускоро нови споразум о стратешком партнерству са Русијом

СрбијаРеално/МОСКВА/10.12 – Србија ће наставити да развија и унапређује економску, политичку и сваку другу сарадњу са Русијом, поручила је данас у Москви премијерка Ана Брнабић и истакла да су односи две земље изузетно добри и да их не нарушава то што је Србија на европском путу.

Брнабић је после састанка са руским премијером Михаилом Мишустином, са којим је разговарала на маргинама Међународног извозног форума, рекла да је економска и политичка сарадња Србије и Русије изузетно добра и најавила да ће до краја године бити потписан Споразум о стратешкој сарадњи две земље до 2026.године.

Председница владе је казала да је Мишустину пренела захвалност због договора о цени гаса који су постигли председници Србије и Русије, Александар Вучић и Владимир Путин, нагласивши да продужење споразума на шест месеци Србији доноси безбедност и стабилност током најтежих зимских месеци.

“Спремни смо да пружимо подршку председнику Вучићу у даљим преговорима о постизању дугорочног споразума између Србије и Русије”, рекла је Брнабић новинарима из Србије.

Навела је да је са руским колегом разговарала о пројектима у енергетици и гасној инфраструктури и подсетила да је од 1.јануара ове године, Србија постала транзитна земља захваљујући, како каже, напорима које је држава учинила у 2020.години на изградњи гасовод.

“Постали смо транзитна земља што даје додатну стабилност и безбедност, али и додатне приходе у буџет Србије”, казала је Брнабић.

Нагласила је да ће бити настављена гасификација Србије, као и да се ускоро очекује потписивање споразума са Гаспром Нјефтом о преузимању панчевачке Петрохемије што је, како је истакла, важно за додатну стабилност и пословање те компаније.

Премијерка је казала да је разговарано и о инфтраструктурним пројектима и изразила захвалност на професионализму руске компаније РЖД на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта, додајући да ће у сарадњи са руским партнерима бити реализован пројекат Београдски дијаметар.

“Скренула сам пажњу на важност тога да руско тржиште остане отворено за наше пољопривредне производе, за воће, поврће, месо…”, рекла је премијерка.

Навела је да је са руским премијером разговарано и о будућој сарадњи у области напредних технологија, биомедицине, вештачке интелигенције што је, како је истакла, Србији стратешки фокус развоја до 2030.године, а у чему је, каже, Русија изузетно јака.

“Ако ту успемо, да успоставимо важну сарадњу то ће значити да Србија напредује много брже и много боље, а нама је сваки дан важан да надокнадимо пропуштено током 90-их и у првој деценији 21.века”, рекла је Брнабић.

Премијерка је пренела да је Мишустин изразио захвалност на принципијелној позицији Србије да не уводи санкције Русији, као и да је потврдила да ће Србија наставити да спроводи ту политику.

“Србија неће подлећи било каквим притисцима у том смислу и не долази у обзир да протерујемо руске дипломате. То је у супротности са сваким атомом наше спољне политике. Ми ћемо гледати да у складу са најбољин интересима Србија настави да јача и развија сарадњу са Руском Федерацијом”, нагласила је премијерка, додајући да је позвала Мишустина да посети Србију.

Брнабић је истакла да је за Србију велика част што је ове године земља партнер највећег извозног форума у Русији, као и што је имала прилику да на данашњем пленарном заседању говори после уводног обраћања премијера Мишустина.

Back to top button