Izdvojene vestiSrbija

Brnabić: Zadovoljni smo saradnjom sa Sao Tome i Prinsipe

SrbijaRealno/Beograd/17.01.24. – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsednikom Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe Patrisom Emeri Trovoadeom i tom prilikom poručila da dve države imaju dobre i konkretne planove za saradnju, kao i da je Srbija zadovoljna sveukupnom saradnjom sa tom afričkom državom. Ona je istakla da su razgovarali o saradnji dve zemlje u četiri strateške oblasti, a kao prvu je navela digitalizaciju javne uprave i uvođenje elektronske uprave.

“Pod dva, poljoprivreda i bezbednost u oblasti hrane, ali takođe povećanje produktivnosti proizvodnje upotrebom savremenih tehnologija, nešto u čemu je Srbija jako dobra i ima dobre naučne institute, pre svega Institut Biosens, njihovu ekspertizu vam stavljamo u potpunosti na raspolaganje” rekla je Brnabić.

FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORCIC

Kao treću oblast saradnje navela je bezbednost i saradnju u domenu odbrane, a kao četvrtu oblast navela je saradnju u oblasti obrazovanja, što Brnabić vidi kao dobar zalog za budućnost. “Od početka projekta ‘Svet u Srbiji’, vašoj zemlji je ponuđeno sedamnaest stipendija, šest je iskorišćeno, ali ono što posebno ohrabruje i pokazuje intenzitet naših odnosa i sve bolju saradnju je to što je ovih šest stipendija iskorišćeno u poslednje vreme.

Za akademsku 2022/23 godinu je ponuđeno četiri stipendije, prihvaćene su sve četiri stipendije. Za akademsku 2023/24 godinu opet je ponuđeno četiri stipendije i ja se nadam da će sve biti prihvaćene”, rekla je Brnabić. Ona je zahvalila premijeru na tome što Sao Tome i Prinsipe poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na pomoći i podršci da Srbija dobije dodatne glasove afričkih zemalja za organizaciju izložbe EXPO 2027. u Beogradu.

“Drago mi je što smo imali prilike da razgovaramo i o vašem učešću, odnosno učešću Sao Tome i Prinsipe na ovoj značajnoj manifestacij. Mi ćemo u znak zahvalnosti za svu vašu podršku i za vaš glas biti otvoreni da ponudimo sve moguće pogodnosti, kako bismo se na najbolji mogući način predstavili 2027. zajedno, a celom svetu, u Beogradu”, poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da dve države imaju dobre polazne osnove za buduću saradnju i podsetila je da su dve vlade u februaru 2022. godine potpisale okvirni sporazum o saradnji, a iste godine je potpisan i Memorandum o razumevanju u saradnji u oblasti poljoprivrede.

“U septembru 2023. godine sporazum između naše dve vlade o saradnji u oblasti odbrane, a ja se nadam da ćemo i u februaru ove godine, već u narednih nekoliko dana, potpisati sporazum o saradnji u oblasti turizma tokom vašeg prisustva na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu”, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila i da je Trovoada u okviru svoje posete Srbiji već imao priliku da se sastane sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i navela je da će se Trovoada sastati i sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem, kao i da će u okviru svoje posete imati priliku da razgovara sa predstavnicima Insitituta Zemun Polje i Instituta Mihajlo Pupin.

Back to top button