Politika

Брнабић: Захтеви организатора протеста противуставни

СрбијаРеално/БЕОГРАД/5.12 – Премијерка Ана Брнабић изјавила је да протести, који су јуче и прошлог викенда одржани у Србији, немају везе са екологијом и оценила да су захтеви организатора протеста противуставни.

Брнабић је навела да је један од захтева да се повуче Закон о референдуму и објаснила да се он мења како би се ускладио са важећим Уставом из 2006. године.

„Устав из 2006. године не предвиђа праг за референдум, а Закон о референдуму из 1994. године предвиђа праг, ми само изједначавамо Закон са Уставом. Овим протестом се тражи да ја не поштујем Устав и законе наше земље“, рекла је Брнабић одговарајући на питање медија да прокоментарише јучерашње протесте.

Она је додала да је на страни владавине права, да ће као премијерка Србије наставити да поштује Устав и законе своје земље и да неће да дозволи да се то промени „па макар и милион људи изашло на улице“.

„Ако не поштујем Устав, ма колико год људи изашло на улицу, милион да тражи да не поштујем Устав, да ли је онда то држава у којој желимо да живимо и да ли је то владавина права?“, упитала је Брнабић.

Да су ови протести, како каже, политички, а не грађански, показује и присуство појединих представника опозиције као што су Драган Ђилас, Мариника Тепић, Борко Стефановић…

Бранбић је додала да је у време тих политичара донет Устав 2006. године и да се по њему сада усклађује Закон о референдуму.

„То су радили политичари који данас протестују, то су људи који су мењали Устав 2006. године и сада им се тај Устав не свиђа. Док су били на власти могли су да ураде нешто за зашиту животне средине, да изграде неко постројење за одсумпоравње, за пречишћавање отпадних вода…“, рекла је Брнабић.

Када је реч о другом захтеву протеста, повлачења Закона о експропријацији, Брнабић је казала да је ће се измене и допуне тог закона наћи на седници Владе Србије у четвртак, додајући да је председник Александар Вучић дао налог да се продуже одређени рокови.

„Видећемо шта је још проблематично…Само да кажем да када је био јавни увид за тај Закон, нису учествовале организације које се данас жале“, рекла је Брнабић.

У разговору председника Вучића и мештана села Горње Недељице, Брнабић каже да је утисак да су уплашени због могућег отварања рудника, али да им је и председник дао уверење да се рудник неће отварати без студије утицаја на животну средину и да ће на крају грађани одлучити да ли ће рудник бити отворен.

Брнабић је навела да је Рио Тинто у Србији 18 година, да је дошао у време претходне власти, и да су они омогућили истражно право тој компанији.

„Ништа се неће десити док не видимо процену утицаја на животну средину. Међутим, да би могли да омогућимо ту студију морамо да променимо Закон о рударству“, закључила је Брнабић.

Back to top button