Izdvojene vestiSrbija

Брнабић захвалила председнику Вучићу што је потписао Закон о референдуму

СрбијаРеално/БЕОГРАД/2. 12 – Премијерка Ана Брнабић захвалила је данас председнику Србије Александру Вучићу јер је потписао Закон о референдуму од чега, оценила је, зависи даља брзина европских интеграција.

Брнабић је у Скупштини Србије, где се расправља о предлозима закључка у вези са Извештајем Европске комисије о Србији за 2021. годину, подсетила оне који протестују да је промена Закона о референдуму била уставна обавеза.

Она је објаснила да Устав из 2006. године укида “праг”, односно обавезу да је за успех референдума потребно да гласа већина од уписаних у бирачки списак.

“Од 2006. године је на снази био неуставан Закон о референдуму из 1994. године. Ми смо мењали Закон о референдуму да га коначно ускладимо са Уставом из 2006. године”, рекла је Брнабић.

Она је навела да није питање да ли се њој свиђа или не Устав из 2006. године.

“Kада протестујете онда протестујте против тог Устава из 2006. године. Не можете протестовати и тражити нешто што је неуставно”, поручила је премијерка. Дотакла се и владине одлуке о замрзавању цена основних животних намирница и истакла да то је у овом тренутку најодговорнија и најбоља одлука.
Поручила је онима који критикују ту одлуку да држава не жели да се меша у слободно тржиште или да интеревенише и ремети односе на тржишту, већ то чини, како је рекла, јер се дешава неконтролисани раст цена.

“Не само ми у Србији, него нико у овом тренутку не може ни да претпостави шта ће се даље дешавати и на тржишту енергената, и у смислу раста цена гаса, струје, електричне енергије, и како ће то утицати на остале цене”, навела је премијерка.

Држава жели да цене основних намирница држи предвидивим, стабилним и сигурним, док се ствари на тржишту и ти потреси не стабилизују.

“Интервенисаћемо уколико је потребно и из робних резерви, гледаћемо да то буде што мање, да се не мешамо у тржиште, али опет, док су потреси да ипак гарантујемо стабилност за све наше грађане”, рекла је Брнабић.

Премијерка је подсетила на договор председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина да цена гаса остане у наредних шест месеци 270 долара.

Back to top button