Srbija

Brnabić Zelenoviću: Borićemo se da ne uvodimo sankcije RUS

SrbijaRealno/Beograd/26.10.22. – Šef poslaničke grupe Moramo – Zajedno Nebojša Zelenović ocenio je da se u Srbiji vodi „politika skrivanja pod kamen“ i zamerio što nije doneta odluka o uvođenju sankcija Rusiji, a mandatarka Ana Brnabić mu je odgovorila da će vlada nastaviti da se bori da ne uvodi sankcije jer je to, kako kaže, principijelna politika koju vodi.

Kako je naveo Zelenović na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se raspravljalo o novoj vladi, vlada je ta koja jedina ima mandat da odluči da li će Srbija ići prema Zapadu, kao i da donese odluku da li će se uvesti sankcije Rusiji.

Zanimljivo mu je, kaže, kako će o sankcijama Rusiji glasati kandidati za ministre poput Tomislava Žigmanova i Tanje Miščević, kao i šta će reći na to ukoliko dođe na dnevni red Ivica Dačić ili Ðorđe Milićević.

„To je vrlo važno pitanje i od tog pitanja zavisi naša budućnost“, kazao je Zelenović.

Mandatarka Ana Brnabić istakla je da nisu stigli do krajnjeg roka za formiranje vlade za razliku od vlada koje su se ranije, kaže, formirale 15 minuta pre isteka roka.

Kako je navela, ni u jednom trenutku, ni jednoga dana, ni jednoga minuta, građani Srbije i Srbija nije bila bez vlade.

„Bila je vlada u tehničkom mandatu i ta vlada je radila. Pripremali smo se za zimu, ograničavali cene, kupovali energente, punili robne rezerve. Došlo je do toga da potpuno u roku, bez panike i nepotrebnog stresa dođemo u skupštinu, predstavim ekspoze i kandidate“, kazala je Brnabić.

Kada je reč o sankcijama, kako kaže Brnabić, da je po Zelenoviću, one su davno uvedene.

„Ako nisu, vi ste već tri puta rekli da ćemo uvesti. Ako kažete da nisu, dugujete izvinjenje. Izgubili ste kredibilitet po tom pitanju“, naglasila je.

Ukazala je na to da je Zelenović govorio i pre izbora da treba uvesti sankcije Rusiji, a da su neki njegovi koalicioni partneri tada govorili da ne treba, pa su posle izbora promenili stav i rekli da je vreme već izgubljeno i da treba požuriti sa uvođenjem.

Podsećajući da je predsednik Aleksandar Vučić dosta pričao o tome, Brnabić kaže da je građanima jasno da će se vlada i država boriti kao sto se bore već sedam, osam meseci, da ne uvode sankcije Rusiji.

„Ako dođe trenutak da više ne možemo da ne uvodimo – to kako će vlada glasati je za vladu, a ne za vas. Vlada glasa i izađe sa stavom. Naš stav je da ćemo se boriti koliko god možemo da ne uvedemo sankcije Rusiji jer je to u skladu sa našom principijelnom politikom. Nadam se da ćemo izgurati“, poručila je mandatarka.

Back to top button