Svet

Број жртава у олуји на Филипинима порастао на 169

СрбијаРеално/МАНИЛА/19.12 – Број погинулих у разарајућој олуји која је погодила Филипине у четвртак, порастао је на 169, преносе данас локални медији позивајући се на наводе полиције.

Страхује се да би број жртава могао да порасте због клизишта и поплава.

Супер-тајфуна Раи донео је са собом ветрове брзине од око 195 километара на сат, када је погодио југоисточна острва Филипина, преноси Би-Би-Си .

Спасилачки тимови су сцене које су видели описали као потпуну катастрофу.

“Многе области немају струју, комуникацију, имају јако мало пијаће воде. Има неких подручја која изгледају горе него да су бомбардована у Другом светском рату”, рекао је за Би-Би-Си шеф филипинског Црвеног крста Ричард Гордон.

Више хиљада припадника војске, обалске страже и ватрогасних служби распоређено је делове земље који су најтеже погодођени како би помогли у претрази и спасилачким напорима.

Филипински председник Родриго Дутерте спровео је из ваздуха инспекцију подручја опустошених олујом.

Гувернер локалне провинције Бохол Артур Јап раније је рекао да су најмање 72 особе страдале у тој централној филипинској провинцији.

Влада Филипина је саопштила да је погођено око 780.000 људи, укључујући више од 300.000 становника који су морали да се евакуишу из својих домова.

Најмање 227 градова и насеља је изгубило струју, саопштили су званичници и додали да су оштећена три регионална аеродрома.

Back to top button