DruštvoIzdvojene vesti

Чадеж: „Отворени Балкан“ одлучујући за опстанак привреде и радних места

СрбијаРеално/БЕОГРАД/ 04.11. – Иницијатива „Отворени Балкан“ је наш процес и нешто што је одлучујуће за опстанак привреде и радних места у Србији, рекао је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. Чадеж је навео да Србија, Албанија и Северна Македонија од следеће године могу да рачунају на јединствену радну дозволу и јединствени информациони систем за своје грађане.

„Председник Вучић је већ у Глазгову имао састанке са Едијем Рамом на маргинама управо око регионалне сарадње, како би што више урадили сада у Београду. И јуче и данас, осим ‘Отвореног Балкана’, ту је и посета премијера Црне Горе. Дакле, све јесте посвећено регионалној сарадњи и регионалном економском простору“, казао је Чадеж, гостујући на РТС и додао да се живи у времену у коме морамо да схватимо да немамо више много опција.

„Имамо проблема са радном снагом. Тржиште рада постаје заиста проблематично. Морамо да нађемо, да бисмо ширили послове, да бисмо склапали нове послове, морамо да имамо простор на којем ћемо те послове да реализујемо и људе са којима ћемо те послове да реализујемо“, укаѕао је Чадеж.

Нагласио је да је идеја председника да „направимо сарадњу и да третирамо једни друге као да живимо једну економију“.

„Имамо транспорт који је све скупљи. Оно што је већ урађено у оквиру ‘Отвореног Балкана’, скраћен је пут откада је почела иницијатива до данас, између ове три земље, пут камиона, робе, која почиње да одлази од Албаније и долази до Србије, за један цео дан. То је заиста уштедело новац компанијама“, рекао је председник ПKС.

Према његовим речима види се политичка воља у све три земље. Чадеж је истакао да од следеће године може да се рачуна на јединствену радну дозволу и јединствени информациони систем за грађане „Отвореног Балкана“.

„Усваја се и мапа пута са веома конкретним задацима, шта урадити да се ниједан камион више не зауставља на граници и то је оно што нама омогућава да растемо, омогућава нашој привреди да расте“, нагласио је Чадеж.

Поручио је да иницијативом „Отворени Балкан“ регион има јако добру подлогу за нове инвестиције, пошто страни инвеститори не посматрају само једну земљу, већ гледају регион који или има или нема добре услове.

Чадеж је прецизирао да ће се на данашњем сусрету наћи 22 компаније из Србије, Албаније и Северне Македоније које се баве различитим областима.

„Од пољопривредне производње, металске индустрије, електронике, информатике, грађевинске индустрије. Они сами кажу, нама је то потребно. Те компаније са којима данас разговарамо запошљавају 50.000 људи. Kреирају 50.000 радних места у региону тренутно и заинтересоване су да иду даље. Оне су схватиле да ова иницијатива заиста има смисла“, истакао је Чадеж.

Нагласио је да иницијатива опстаје упркос томе што Зоран Заев није ту и да ће Северну Македонију представљати потпредседник владе.

„Оно што је добро у иницијативи је да администрације учествују пуним радом. Ја сам имао прилике да гледам на који начин се координишу и ми смо део тог координационог механизма за усаглашавање свих споразума – од радне дозволе до протока робе и заиста видите колико се јавна управа у свим земљама труди да што више урадимо и што више споразума склопимо“, истакао је Чадеж.

У Будимпешти су обављени разговори са представницима мађарских власти и привреде чланица Вишеградске групе,а тим поводом Чадеж је поручио да је иницијатива „Отворени Балкан“ значајна и због привредне сарадње са државама чланицама Европске уније.

„Заједно са Бриселом и заједно са земљама чланицама, пре свега са земљама ЕУ са којима смо у окружењу, можемо да доведемо до тога да имамо да наше компаније не кошта много то што извозе у ЕУ, да их не кошта више него што кошта неку компанију у Словачкој или Мађарској“, казао је Чадеж.

Говорећи о иницијативи „Светски логистички пасош“, којој је Србија приступила, Чадеж је навео да је Србија једина европска земља која је тој иницијативи приступила, и да се тиме снижава трошкове транспорта и чини домаћу привреду конкурентнијом.

Додао је да су у тој иницијативи, осим Србије, и државе Латинске Америке и северне Африке.

Back to top button