Izdvojene vestiSrbija

Чадеж у Јерусалиму: Циљ да се сврстамо међу 30 најиновативнијих економија

СрбиујаРеално/ЈЕРУСАЛИМ/10.11. – Председник ПКС Марко Чадеж рекао је да је циљ да се Србија заједно са израелским партнерима у наредне две до три године сврста међу тридесет најиновативнијих економија света.

У Израелу је отворено представништво Привредне коморе Србије, са циљем да се ојачају економске везе две земље, које ове године обележавају и 30 година од успостављања дипломатских односа.

Председник ПКС Марко Чадеж присуствовао је свечаности поводом отварања представништва ПКС у Израелу.

“Када погледамо оно шта јесте представништво ПКС у Јерусалиму јесте и канцеларија за повезивање наших иновативних компанија”, рекао је Чадеж за РТС.

Налазимо се у представништву које је усред Старап ситија у Јерусалиму на мапи иновативних компанија и стартапова у једног од веома признатог интернационалног имена.

Желимо да спојимо наше компаније из традиционалне индустрије, старапове из иновативне индустрије и израелске иновативне компаније које су водеће у свету да одговоре на највеће изазове, рекао је Чадеж.

Пред нама су изазови како да модернизујемо инфраструктуру, индустријску производњу, металску индустрију – низ сектора се спаја у једну ствар а то је модернизација и дигитализација, а Израел је у томе водећи.

Према његовим речима, наш циљ заједно са Израелом је прост, да за две до три године постанемо једна од 30 најиновативнијих економија у свету, оних економија које Израел предводи.

Чадеж каже да ће то утицати на спољнотрговинску размену наше земље. Израел је један од значајнијих инвеститора.

“Са отварањем представништва у Јерусалиму започели смо један процес – постоји интерес да се иде убрзано ка постизању слободног трговинског споразума са Израелом и о томе разговарамо са нашим министарствима и са министарствима у Израелу. Он је показао снажан интерес и вољу да о томе разговарамо и то је за наша предузећа од великог значаја, јер нас то ослобађање од непотребних дажбина кроз споразум ослободној трговини доводи у већу конукрентост за наше извознике, да повећамо наш извоз ка Израелу”, каже Чадеж.

Истакао је да отварање канцеларије није везано само за иновативне компаније већ је везано и за “хард кор” економију и спољну трговину.

Back to top button