DruštvoIzdvojene vesti

Čadež: U naredne tri godine možemo suštinski da promenimo privredu

SrbijaRealno/Beograd/11.01.24. – Domaće kompanije završile su 2023. godinu uspešno uprkos velikim geopolitičkim izazovima, a u 2024. je važno da se ekonomski rast nastavi, jer u naredne tri godine možemo suštinski da promenimo privredu Srbije koja može da postane konkurentnija od brojnih evropskih ekonomija, ocenio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Čadež je gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), rekao da srpska privreda beleži značajan rast izvoza usluga, posebno u sferi IKT-a i da polako prelazimo iz ekonomije zasnovane na proizvodnji nisko tehnoloških komponenata i proizvoda na ekonomiju baziranu na znanju.

„Softver je naš najveći izvozni proizvod, veći od bilo kog poljoprivrednog proizvoda koji izvozimo“, naveo je on i dodao da se proteklih godina rast u sektoru IKT-a kreće oko 30 odsto.

Sumirajući 2023. godinu, ističe da su realizovane ili da je započeta realizacija velikog broja investicija, i podseća da su pregovori u toku za više od 90 domaćih i stranih investicionih projekata koji će, kako se očekuje, doneti oko 19.500 novih radnih mesta.

Čadež očekuje i značajan nastavak rasta u sektoru IKT-a, građevinarstva i infrastrukture, kao i turizma, ističući da će projekat „Ekspo 2027“ biti dodatni zamajac celokupne privrede, kao što je promociji domaćeg i regionalnog turizma doprinela organizacija međunarodnog sajma vina Wine Vision by Open Balkan u Beogradu.

Govoreći o izgledima privrednog rasta u svetu i kod nas u 2024. godini, navodi ograničavajuće faktore i rizike, kao što su geopolitička nestabilnost u svetu izazvana ratovima, ali primećuje i umereni optimizan u prevazilaženju ovih problema, posebno u odnosima velikih sila, SAD i Kine. Kada je reč o regionalnim izazovima, kaže da je i dalje primetna nemoć EU da sagleda kako želi da Unija izgleda u decenijama pred nama, kako da odgovori na aktuelna globalna ali i dešavanja u regionu i integriše region u jedinstveno tržište.

Upravo u stvaranju jedinstvenog regionalnog tržišta kroz različite inicijative, poput Otvorenog Balkana, Čadež vidi odgovor na to kako da sve privrede zajedno postanu sposobnije, otpornije i veće, a sa ciljem da kompanije iz regiona postanu konkurentne na globalnom tržištu. Podsetio je na značaj potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom za našu zemlju, kao i to da Srbija od 1. januara ove godine predsedava Centralnoevropskim ugovorom o slobodnoj trgovini (CEFTA) čiji način rada je, kaže, potrebno dodatno unaprediti.

Back to top button