Srbija

Царевић на Међународни дан људских права: Сачували смо хуманост и здравље лица лишених слободе

СрбијаРеално/БЕОГРАД/10.12 – Директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић изјавио је, поводом 10. децембра – Међународног дана људских права, да је пандемија корона вируса донела многе изазове, али да су сачувани хуманост и здравље лица лишених слободе.

„Ова пандемија нас је подсетила на најважније аспекте живота – здравље и хуманост, а ми смо успели да сачувамо хумано извршење казне и свакодневно чинимо све на очувању здравља осуђених и притворених лица“,казао је Царевић.

Додао је да су изазови и даље присутни пред свим затворским управама у свету, али да то не доводи у питање поштовање људских права лица лишених слободе.

„Управа од марта 2020. интензивно спроводи мере превенције на очувању здравља, а омогућили смо све ово време да осуђена лица, уз стриктно поштовањe мера, посећују чланови њихових породица, док у 10 завода имају контакт и путем Скајпа и Вибера“, нагласио је Царевић.

Он је навео да је 10. децембар добар датум да се јавност подсети да су осуђена лица хуманитарним акцијама више пута скренула пажњу на тежак и осетљив положај најсиромашнијих грађана и малишана који живе на улици.

„Бригу за друге су показали и одлуком да се вакцинишу против корона вируса тако да је сада у целом систему вакцинисано 65 одсто лица, а тај број у неким заводима прелази и 80 процента“, истакао је Царевић.

Он је подсетио да су вакцине биле доступне осуђеним лицима истовремено кад и свим другим грађанима чиме је осуђеничка популација благовремено стављена на приоритетну листу што је учинио врло мали број европских држава.

У овом тренутку 32 лица лишенa слободе има инфекцију корона вирусом што је 0,3 одсто од укупно 10.605 лица колико их тренутно има у заводима.

Back to top button