Svet

Цене нафте порасле, Брент напредује ка нивоу од 76 долара

СрбијаРеално/ЊУЈОРК/ЛОНДОН/23.12 – Цене нафтних фјучерса наставиле су раст данас и на путу су да окончају трговачку недељу, која је скраћена на западним тржиштима због прославе Божића по грегоријанском календару, са знатним добицима. Аналитичари кажу да су охрабрујући подаци о ефикасности бустер вакцине против омикрон соја корона вируса допринели повећању цена нафте, као и истраживања која показују да је та мутација ковида релативно мање опасна од делте, мада је заразнија.

Северноамеричка нафта WТI за фебруарске испоруке порасла је за 46 центи или 0,6 посто, на 73,22 долара по барелу на њујоршкој робној берзи, након што је у среду на затварању достигла највиши ниво од 24. новембра, преноси портал маркетвоч.

Цена северономорске сирове нафте Брент, која је референтна вредност за глобална тржишта, ојачала је за 39 центи или 0,5 процената, на 75,67 долара за барел на лондонској берзи ICЕ Фјучерс Европа.

Узлазном тренду цена допринео је и извештај Америчке управе за енергетске информације (ЕIА) који је показао да су залихе „црног злата“ у САД пале прошле недеље више него што се очекивало.

Према подацима ЕIА, америчке залихе нафте су пале за 4,6 милиона барела на 428,3 милиона барела, и за 7,0 посто су испод петогодишњег просека за ово доба године.

Back to top button