Srbija

Церемонија обележавања почетка радова на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Суботица – Хоргош – државна граница са Мађарском

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан присуствовали су данас церемонији обележавања почетка радова на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Суботица – Хоргош – државна граница са Мађарском – (Сегедин).

„Драги пријатељу, захвалан сам што сте уз много храбрости и уз праву визију за политичке односе између Мађара и Срба, направили услове за потпуно нове односе у којима ми, Срби, верујемо да ће снажнија и јача Србија значити и снажнију и јачу Мађарску. Срећан сам и поносан што овако нешто могу да изговорим данас, у Хоргошу. Заједно можемо много тога да урадимо, заједно смо многоструко снажнији и јачи, и све што градимо и радимо показује колико заједнички можемо да постигнемо боље резултате. По окончању овог пројекта, читав простор између Сегедина и Суботице постаје развојно чвориште за туризам, трговину и зближавање наших култура и народа“, истакао је председник Вучић и додао да ће пруга донети велике и конкретне резултате, али нам и показује да се налазимо у самом центру Европе. Он је рекао да је предвиђено да завршетак радова на овој прузи буде у новембру следеће године.  

„Шта је лепше и важније од тога да живимо у миру и да имамо поверења једни у друге? Србија је много тога научила из мађарског искуства, а данас гледа и како да реши енергетске проблеме. И ту ћемо да приступимо заједнички, као што је било у случају снабдевања гасом“, поручио је председник Вучић и нагласио да Суботица има фантастичну будућност. Он је најавио реконструкцију болнице у Суботици, која ће коштати 40 милиона евра, стадион од 22 милиона евра, те да ће за реновирање позоришта бити издвојено четири милиона евра.  

Председник Владе Мађарске Виктор Орбан захвалио је председнику Вучићу што га је позвао на данашњи догађај.  „Налазимо се у необичној ситуацији. Желимо да обновимо железничку линију стару 150 година, а у ствари постављамо камен темељац, јер ово је симбол. Симбол сарадње и заједничког напретка Мађарске и Србије, које граде нову, заједничку будућност. Имамо споразум са председником Вучићем који гарантује да ће и Мађари и Срби имати подједнаке погодности ове сарадње. Грађани оба града су много изгубили јер је постало немогуће саобраћање овом железничком линијом. Стране силе су нам доносиле само немире и рат. Све оно што је долазило споља доводило је до конфликата и до уназађивања оба народа. Дошло је време да своју судбину узмемо у своје руке“, поручио је мађарски премијер Орбан и истакао да је Србија капија Балкана и кључна земља за безбедност Европе, те да се Мађарска залаже за чланство Србије у Европској унији.  

Back to top button