Svet

Чешка: Нове строге мере због пораста ковид инфекција

СрбијаРеално/ПРАГ/25. 11 – Чешка влада данас је наредила затварање барова и клубова у 22 часа и забранила божићне вашаре у покушају да заустави тренутно једну од највећих стопа инфекција корона вирусом на свету.

Нова ограничења која је увела влада такође подразумевају присуство највише до 1.000 људи на културним и спортским догађајима, а министар здравља Адам Војтех рекао је да ће дневни број инфекција и пријема у болнице вероватно још расти, али да се нада да ће нове мере спречити потребу за увођењем строгог закључавања сличног оном у Аустрији и Словачкој.

Мере које се односе на угоститељске објекте и догађаје настављају се на ранија ограничења којима се већ забрањује онима без ковид пропуснице да посећују места као што су пабови, ресторани, биоскопи, салони лепоте или теретане.

„Хајде да сачекамо 10 дана и онда можемо у складу са ситуацијом да прилагодимо мере“, рекао је Војтех након што је влада прогласила ванредно стање од 30 дана да би се те мере примениле.

Чешка је у уторак регистровала више од 25.000 нових случајева, што је рекорд, и просечно 1.516 ковид-19 инфекција дневно на миллион становника током протекле недеље, што је трећи највећи број у свету, иза Словачке и Аустрије, према подацима сајта Наш свет кроз податке (Оур Wорлд ин Дата).

Земља је вакцинисала 58,5 одсто укупне популације, што је испод просека ЕУ од 65,8 одсто, према Европском центру за превенцију и контролу болести.

Подаци Министарства здравља Чешке показују да је 70 одсто ковид пацијената на интензивној нези невакцинисано.

Back to top button