Politika

Четврт века успешног развоја односа Србије и Казахстана

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 10. 12 – Казахстан и Србија данас обележавају 25 година од успостављања дипломатских односа и у протеклих четврт века, односи две земље су се успешно развијали у духу пријатељства, поверења и међусобног поштовања.

У заједничком коминикеу поводом 25 година од успостављања дипломатских односа каже се да Србија и Казахстан потврђују заједничку спремност да интензивирају политички дијалог и да дају нови подстицај билатералним односима, саопштило је Министарство спољних послова.

Формирана је чврста основа билатералног правног оквира. Заједничким напорима учвршћене су и успостављене корисне везе у економској, културној и хуманитарној области, наводи се.

Томе је, како се додаје, у великој мери допринела размена званичних посета на највишем и високом нивоу, као и на нивоу посланика два парламента и чланова две владе.

У Нур Султану је 2011. године отворена Амбасада Србије, а Амбасада Казахстана у Србији отворена је 2019. године, што је омогућило да се већ постојећи блиски односи између Казахстана и Србије додатно развију.

Билатерална сарадња се даље одвија у оквиру механизама као што су парламентарне групе пријатељства и сарадње, Међувладина комисија за трговинско-економску сарадњу и Пословни савет „Казахстан-Србија”.

Повољни услови за обезбеђивање међусобног приступа робе тржиштима двеју земаља створени су Споразумом о слободној трговини између Евроазијске економске уније и њених држава чланица и Републике Србије, који је ступио на снагу 10. јула 2021. године.

Обе стране настоје да повећају и продубе трговински, економски и инвестициони ангажман. Напори су усмерени на проширење робне структуре у трговини између две земље и повећање учешћа високо прерађених производа. Приоритетна пажња је посвећена интеракцији у областима пољопривреде, информационих технологија, грађевинарства и туризма, саопштава МСП.

Казахстан и Србија су заинтересовани за даљи развој сарадње у областима образовања, науке и културе као и за проширење праксе размене студената и заједничког научно-истраживачког рада у оквиру водећих научних институција и организовање гостовања уметничких група две земље.

Нур Султан и Београд конструктивно сарађују у оквиру међународних организација, укључујући УН, ОЕБС и друге.

Заједнички напори у овој области усмерени су на унапређење поштовања међународног права и пријатељске сарадње међу државама у међународној арени, што доприноси миру, безбедности и заштити свих људских бића.

Настојања обе земље усмерена су ка даљем јачању билатералних односа и продубљивању пријатељске, обострано корисне сарадње, закључује се у заједничком коминикеу.

Back to top button