Društvo

Четврта доза вакцине: Kо да је прими и када

СрбијаРеално/БЕОГРАД/ 07.11 – Због могућег неадекватног имунског одговора, или његовог изостанка након вакцинације против коронавируса, препоручује се додатни подстрек новим режимом вакцинације код особа са примарним и секундарним имунодефицијенцијама и код особа на хемодијализи, каже доц.др Верица Јовановић, директорка “Батута”.

Национални комитет за имунизацију донео је коначну одлуку о примени бустер дозе и то код свих особа код којих је завршена примовакцинација, што је на свом сајту објавио Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.

“Ту спадају особе са тешким формама примарних и секундарних имунодефицијенција (пацијенти на хемиотерапији, пацијенти са трансплантацијом органа који примају имуносупресивну терапију, пацијенти са имуносупресивном терапијом аутоимунских и имуноинфламаторних обољења, пацијенти са ХИВ/АИДС-ом, пацијенти на хемодијализи итд). Препоручује се примена додатне дозе вакцине после најмање 28 дана од апликовања друге дозе вакцине, при чему се као додатна доза даје доступна мРНK вакцина, уз мишљење надлежног лекара специјалисте. Такође, код ових особа препоручује се примена бустер дозе вакцине након најмање пет месеци од давања додатне, треће дозе вакцине (3+1доза)”, објашњава директорка “Батута”.

На питање да ли треба радити антитела пред четврту дозу, директорка појашњава, да нема потребе за тим.

Дакле, како је на сајту “Батута” већ објављено,м преноси ТВ Прва, трећу дозу након најмање четири месеца треба да приме сви они који су као прве две примили кинеску Синофарм вакцину, а сви они који су примили друге вакцине, бустер дозу треба да приме након најмање пет месеци.

Након најмање пет месеци од давања друге дозе, код особа које су претходно примиле две дозе мРНK ((Pfizеr-BiоNTеch)) или векторске вакцине (Gаm-КОVID-Vак, Аstrа Zеnека), и након најмање четири месеца од давања друге дозе, код особа које су претходно примиле две дозе инактивисане вакцине (САРС-ЦоВ2 Vеrо Cеll) Inаctivаtеd-Sinоphаrm. Такође, како се наводи, особе са примарним и секундарним имунодефицијенцијама (особе које су након најмање 28 дана од друге дозе примиле мРНK вакцину, као додатну, трећу дозу), бустер дозу треба да приме након најмање пет месеци.

Грађанима, се оставља могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примењена као бустер доза – наводи се на сајту “Батута” и додаје да уколико се Гам-KОВИД-Вак вакцина примењује као бустер доза, у том случају даје се прва компонента наведене вакцине.

Back to top button