Svet

ЦНН: С. Арабија уз помоћ Кине производи балистичке ракете

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/23.12 – Америчке обавештајне агенције процењују да Саудијска Арабија активно производи сопствене балистичке ракете уз помоћ Кине, сазнаје ЦНН, а сателитски снимци до којих је дошла ова америчка телевизија указују да Ријад производи софистицирано оружје на најмање једној локацији.

Амерички званичници у бројним агенцијама, укључујући Савет за националну безбедност у Белој кући, упознати су последњих месеци са поверљивим обавештајним подацима који откривају вишеструко велике трансфере осетљиве технологије балистичких ракета између Кине и Саудијске Арабије, а према тврдњама два извора упозната са најновијим проценама, наводи ЦНН.

Нови сателитски снимци које је добила ова америчка телевизија указују на то да Саудијци већ производе балистичке ракете на локацији која је раније изграђена уз кинеску помоћ, наводе стручњаци који су анализирали фотографије и изворе који потврђују напредак у складу са најновијим проценама америчких обавештајних служби.

Сателитске фотографије које је снимила компаније “Планет”, између 26. октобра и 9. новембра показују да се операција спроводи у објекту у близини Давадмија у Саудијској Арабији. То, наиме, тврде истраживачима са Института за међународне студије Мидлбери, који су рекли за ЦНН да су ово „први недвосмислени докази да постројење ради на производњи пројектила“.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена сада се суочава са све хитнијим питањима о томе да ли би напредак Саудијске Арабије у балистичким пројектилима могао драматично да промени динамику регионалне моћи и да закомпликује напоре да се спроведу услови из нуклеарног споразума са Ираном, што је циљ који деле САД, Европа, Израел и земље Залива.

Иран и Саудијска Арабија су регионални ривали и мало је вероватно да ће Техеран пристати да престане с производњом балистичких ракета ако Саудијска Арабија почне да производи сопствене, наводи ЦНН.

“Док је значајна пажња била усмерена на велики ирански програм балистичких ракета, развој, а сада и производња балистичких пројектила Саудијске Арабије нису добили исти ниво пажње и контроле”, рекао је Џефри Луис, стручњак за оружје и професор на Институту за међународне студије Мидлбери.

На питање ЦНН-а да ли је било недавних трансфера технологије балистичких ракета између Кине и Саудијске Арабије, портпарол кинеског Министарства спољних послова навео је у изјави да су две земље „свеобухватни стратешки партнери“ и да „одржавају пријатељску сарадњу у свим областима, која укључује и област војне трговине“.

Пекинг је саопштио и да тиме не крше норме међународног права, а да сарадња не „укључује ширење оружја за масовно уништење.“

Саудијска влада и амбасада Ријада у Вашингтону нису одговориле на захтев ЦНН-а за коментар, као ни Савет за националну безбедност САД и америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА).

Back to top button