Srbija

Чомић: Сиромашни, маргинализовани и жртве насиља су најугроженији

СрбијаРеално/БЕОГРАД/10.12 – Људска права су најважнији, најчовечнији инструмент који је ова Планета смислила. Данас је тај људски дан права, ми то зовемо Светска слава и требало би да се слави јаче и више, нагласила Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије. Тим поводом најавила је у Београду велики „Форум људских права – Србија у 2021. години“.

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 10. децембар за Међународни дан људских права 1950. године, како би скренула пажњу на Универзалну декларацију о људским правима, као првом инструменту њихове заштите. Велики број грађана Србије суочен је са нарушеним или тешко остваривим правима у области економских, социјалних и имовинских права.
Чомић је у Јутарњем програму РТС-а истакла да је приоритет ресорног Министарства да, како је казала, живимо људска права.

Нагласила је да су данас људска права најугроженија онима који су најсиромашнији, који су жртве породичног насиља или друштвеног презира, или су одавно на маргинама друштва као што је ромска мањина, као и они који гледају неправду, а не могу ништа да учине.

„И они који знају да сви ми који смо изабрани, постављени и из буџета плаћени, треба да бринемо да сви имају примењена људска права у својој свакодневици, да би сви ми морали да радимо боље и да смањујемо неправде, а не да их стварамо кршећи сопствене надлежности“. додала је Чомићева.

Оценила је да су људска права најважнији и најчовечнији инструмент који је ова планета смислила и да тај дан, који они у Министарству зову „Светска слава“, би требало да се слави јаче и више.

Тим поводом данас се у Београду одржава један велики „Форум људских права – Србија у 2021. години“.

„Покушали смо да на дијалог на форуму да позовемо најшири могући круг учесника, да разговарамо о општем стању људских права са најавом која је и на веб страници Министарства, да смо почели израду Стратегије људских права и да у њој учествују апсолутно сви, јер се људска права тичу сви нас. Томе је посвећен други дијалог“, објаснила је Чомићева.

Такође, како је најавила, други дијалог је посвећен ономе што би требало да се постигнемо у Србији до 2030. године – право на развој Србије, право на учешће у одлучивању, како ће се развијати људско право.

Последњи део је Извештај о томе шта је успело да се промени изградњом института друштвеног дијалога као места где Србија разговара. То је, како је указала, део надлежности који је изазивао највише сумње, поруге и неверице.

„Ми смо обећали 12 дијалога, а ево данас ће бити 22, 23. и 24. Морамо да разговарамо и да кроз дијалог стварамо праву примену људских права“, нагласила је министарка.

Чомићева је истакла да би породица требало да буде најсигурније место на свету. „Када је то место у коме живите у злу насиља онда морамо да кажемо да ниједно насиље, ниједна дискриминација није приватна“, рекла је она.

Указала је и да се не сме толерисати да неке људе забавља насиље.

„Ја хоћу да ми разговарамо на неком друштвеном дијалогу о томе шта је то у теби што те у насиљу забавља. Једно је да се сами уздржите да будете зли према некоме. Пошто је очигледно да то мали број људи ради, онда нам требају прописи којима ћемо забранити да ти будеш насилан“, поручила је Чомићева.

Такође, најавила је и да ће Стратегијом за Србију 2030. поставити висок циљ да све девојчице ромске националности буду обухваћене и средњошколским образовањем

„Јер ако образујете девојчицу образовали сте село“, закључила је Чомић.

Back to top button