Region

Црна Гора домаћин Самита премијера Централно-европске иницијативе

СрбијаРеално/БЕОГРАД/1.12 – Премијер Горе Здравко Кривокапић у четвртак, 02. децембра и петак, 03. децембра биће домаћин Самита председника влада Централно-европске иницијативе (ЦЕИ).

Догађај који ће обележити завршетак двогодишњег председавања Црне Горе Централно-европском иницијативом, најстаријом Регионалном иницијативом која постоји још од 1989. године, биће одржан у хотелу Сплендид у Будви, а почеће сутра састанком комитета националних координатора.

У четвртак, 02. децембра у 10 сати, Привредна комора у сарадњи са Централно-европском иницијативом организује 10. јубиларну међународну Конференцију о економији Монтенегро 2021, под називом „Ресетовање економије након пандемије ЦОВИД-19“, коју ће отворити премијер Кривокапић.

Централни догађај, Самита председника влада одржаће се у петак, 03. децембра 2021. од 10.00 до 12.00 сати. На Самиту ће бити усвојена Заједничка изјава којом ће се афирмисати даља сарадња земаља Централно-европске иницијативе са фокусом на одрживи развој и европске интеграције.

Уважавајући важност здравственог аспекта, овогодишњи догађај искоришћен је за организацију специјалног догађаја у сарадњи са Светском здравственом организацијом, а који се тиче усвајања Мапе пута за здравље и благостање на Западном Балкану до 2025. године.

Поред конференције, са Привредном комором биће организован и заједнички Панел премијера на тему постпандемијске будућности Европе, који ће бити прилика да се дискутује о овом важном питању и заокружи дводневни рад на различитим догађајима у оквиру Централно-европске иницијативе.

На догађају ће учествовати председници влада земаља чланица ЦЕИ-а, премијери Словеније, Хрватске, Србије, Бугарске, председавајући Савета министара Босне и Херцеговине, потпредседници Влада Мађарске, Украјине и Северне Македоније, као и министри, замјеници министара, државни секретари и амбасадори земља чланица. Специјални гости су генерални секретар ЦЕИ-а, Роберто Антонионе, директор Светске здравствене организације за Европу, Ханс Клуге и потпредседник Европске банке за обнову и развој, Марк Боуман, нсведено је у саопштењу.

Back to top button