Svet

Curenje podataka otkriva pritisak SAD na J. Koreju da proda municiju Ukrajini

SrbijaRealno/London/11.04.23. – Procureli tajni dokumenti Pentagona u koje je Bi-Bi-Si imao uvid otkrivaju poverljiv razgovor između visokih južnokorejskih zvaničnika o prodaji naoružanja Ukrajini.

Tajni dokument otkriva da je Pentagon presreo razgovor dvojice visokih savetnika južnokorejskog predsednika Jun Suk-jeola iz kojeg se zaključuje da je državni vrh Južne Koreje rastrzan između pritiska koji vrše SAD na zvanični Seul da pošalje municiju Ukrajini i južnokorejske nacionalne politike koja ne dozvoljava da se naoružanje šalje u zemlje koje su u ratu. Jedan od savetnika predsednika Suk-jeola predlaže da se artiljerijska municija pošalje u Poljsku, kako ne bi izgledalo da je Južna Koreja poklekla pod pritiscima Amerike.

Prošle godine, Južna Koreja se složila da proda SAD artiljerijske granate da bi se popunile američke vojne zalihe, ali Seul je insistirao da zvanični Vašington mora da zadrži granate za sopstvene potrebe, a ne da ih šalje u Ukrajinu. U njihovom razgovoru vođenom 1. marta, Ji Mun-hui, sekretar za spoljne poslove predsednika Juna je navodno rekao svom kolegi savetniku za nacionalnu bezbednost Kim Sung-hanu da je vlada “zabrinuta da SAD neće biti krajnji korisnik municije”. Zvanični Vašington nastoji da razjasni i otkrije izvor curenja poverljivih informacija, za koje Pentagon priznaje da predstavlja ozbiljan rizik po nacionalnu bezbednost.

Back to top button