RegionSvet

Cvijanović zatražila od Gutereša odluku SB UN o imenovanju Šmita

SrbijaRealno/Sarajevo/12.07.23. – Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da iz UN dostave odluku Saveta bezbjednosti o imenovanju nemačkog diplomate Kristijana Šmita na mesto visokog predstavnika u BiH, kako je to predviđeno Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonskog sporazuma) iz 1995. godine.

“Nakon detaljnog pretraživanja dokumenata Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija dostupnih u njegovoj onlajn bazi podataka, uspeli smo da dođemo samo do jednog dokumenta koji se odnosi na Šmitovo imenovanje. Reč je o zapisniku sa sastanka Saveta bezbjednosti UN 8823, održanog u četvrtak, 22. jula 2021. godine u 15.00 časova iz kojeg se vidi da jedini nacrt rezolucije podnesen na glasanje /broj S/2021/667/ nije usvojen, pošto je rezultat glasanja bio dva glasa za i 13 uzdržanih”, navela je Cvijanović u pismu Guterešu, prenela je Srna. Ističe da bi bila veoma zahvalna ako bi Kancelariji za pravne poslove naložili da njoj, institucijama i građanima dostavi zvaničnu odluku Saveta bezbednosti UN, ako, kako kaže, takva postoji i kojom se dokazuje da je Kristijan Šmit zaista imenovan na mesto visokog predstavnika u skladu sa relevantnim rezolucijama SB UN, Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, kao i sve druge relevantne dokumente u vezi sa takvim imenovanjem.

Cvijanović je pismo uputila kao izabrani član i, trenutno predsedavajuća, tročlanog Predsjedništva BiH. Pismo će biti dostavljeno u svrhu obaveštenja i generalnom podsekretaru za pravne poslove i pravnom savetniku UN Migelu de Serpa Soarešu. Cvijanović je na Instagramu objavila da je zvanično zatražila od generalnog sekretara UN Antonia Gutereša odluku SB UN o imenovanju Šmita za visokog predstavnika u BiH. “Uverena sam da je ovo najbolji način da razrešimo sve dileme u pogledu funkcije Kristijana Šmita i njegove uloge u BiH, te da se konačno posvetimo rešavanju svih otvorenih pitanja kroz dijalog izabranih predstavnika naroda, bez otežavajućih spoljnih uticaja”, navela je Cvijanović.

Back to top button