Politika

Дачић: Буџет огледало стабилне економске слике Србије

СрбијаРеално/БЕОГРАД/09.11 – Председник Скупштине Србије Ивица Дачић отворио је Јавно слушање на тему Представљање буџета за 2022. годину и завршног рачуна за 2020. годину и поручио да је нови буџет најбоље огледало стабилне економске слике и великих развојних амбиција у наредној години.

“Овај сазив Народне скупштине је установио једну веома важну праксу за коју сам сигуран да ће остати и у свим будућим сазивима, а то је да о најважнијим темама и законима који се нађу пред парламентом организује јавно слушање на којима, поред народних посланика и представника Владе, своју реч могу да кажу и представници најпозванијих професионалних удружења, међународних организација и организација цивилног друштва” рекао је Дачић.

Подсетио је је у протеклој години одржан велики број јавних слушања те да је на тај начин обогаћена парламентарна пракса, олакшан рад народним посланицима и учиењн велики корак још већој транспарентности и демократичности процедуре у којој се усвајају најважнији закони.

“То је важан искорак у нашем раду, констатован је и у важним међународним извештајима, као што је на пример годишњи извештај Европске комисије и резолуција Европског парламента, али оно што је најважније је да ћемо са овом праксом наставити, надам се и у наредним скупштинским сазивима, јер обогаћује наш парламентарни и демократски живот”, оценио је председник Скупштине.

Што се тиче наше данашње теме, навео је Дачић, а то је пре свега Буџет за наредну годину, могу само да изразим задовољство што овај по много чему најважнији закон за сваку владу и сваки парламент, још једном долази на време и да је по свом садржају свеобухватан, јасан и да детаљно представља нашу, не само финансијску и развојну, већ и укупну политику у следећој години.

“Откако је Влада утврдила предлог Буџета за наредну годину ја нисам чуо ниједну крупну замерку на његову структуру и садржај, па чак ни од оних који ће баш у свему да пронађу ману и овој влади и овом парламенту. Овај буџет је најбоље огледало наше стабилне економске слике, а пре свега наших великих развојних амбиција у години пред нама. Сложићу се са онима који кажу да је овај буџет окренут и подизању стандарда наших грађана, што се види кроз читав низ планираних подстицаја, пре свега подизања плата и пензија”, поручио је председник парламента.

Такође, додао је, изузетно је важно што се планира раст јавних инвестиција и у наредној години, што довољно говори о бризи државе за развој наших капиталних система.

Према његовим речима буџет је реални одраз наше економске моћи, он је пројектован на раст од 4,5 одсто,што након очекиваних седам одсто у овој години јасно говори да је наша економија здрава и да имамо све разлоге да побољшавамо материјални положај наших грађана и да улажемо у највеће пројекте.

“Сигуран сам да ћете и током ове расправе детаљније размотрити појединачна буџетска решења и позиције, а ми ћемо као и увек до сада пажљиво слушати ваше коментаре и предлоге, како бисмо и у предстојећој расправи били још ефикаснији и продуктивнији”, закључио је Дачић.

Back to top button