Politika

Дачић данас на Генералној дебати ИПУ у Мадриду

СрбијаРеално/МАДРИД/27.11 – Председник Скупштине Србије Ивица Дачић данас ће учествовати на Генералној дебати 143. заседања Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Мадриду.

Председник Скупштине Србије ће имати и низ билатералних састанака са представницима парламената из различитих земаља.

Заседање је званично отворено синоћ, а окупиће око хилљаду учесника, парламентараца из целог света.

Они ће до 30. новембра разговарати о решавању кључних проблема у свету, као што су пандемија ковида 19, о климатским променама, о ширењу дезинформација, јачању демократије, али и о насиљу над женама.

Председник ИПУ Дуарте Пачеко рекао је на скупу да је корона вирус показао свим земљама колико су зависне једна од друге и да једино заједно могу да победе, наводећи да су за глобалне проблеме потребна исто таква решења.

Упозорио је да пандемија корона вируса може да повећа неједнакост, сиромаштво и незапосленост, као и економску кризу и не може се, каже, само разговарати о томе.

“Ми парламентарци волимо да причамо, али морамо да урадимо више. Морамо да преузмемо одговорност и да делујемо да решимо тај проблем”, рекао је он.

Пачеко је указао и на проблем демократије у корона кризи, која, како је додао, мора да се брани сваки дан.

“Појавиле су се многе дезинформације и то је довело до поларизације у друштву”, рекао је Пачеко и поручио да се мора обратити пажња на рањиве категорије.

Према његовим речима, у време пандемије, односно током локдауна број насиља над женама је порастао, док су млади много изгубили и постали рањиви.

“Интерпарламентарна унија је посвећена решавању ових питања”, рекао је он и додао да су климатске промене такође један од важних приоритета.

Гостима је добродошлицу у Мадрид пожелео Филип ВИ, краљ Шпаније, који је рекао да су парламенти кључни за демократију и плурализам.

“Парламенти нису само представници, они доносе одлуке и у кризним временима и због тога је важно да се фокусирамо на дебате и да говоримо о претњама по демократију”, рекао је он.

На отварању скупа су говорили и председници Конгреса и Сената који су такође говорили о изазовима по демокартију у корона кризи.

Чланови ће и усвојити нову стратегију за ИПУ за период 2022-2026.

Нова стратегија има за циљ да поново фокусира ИПУ у областима у којима може имати највеаи утицај и где постоји хитна потреба за парламентарном акцијом.

Стратегија идентификује приоритете политике за наредних пет година, а то су акције против климатских промена, демократија, људска права и родна равноправност, мир и безбедност, и одрживи развој.

Back to top button