Izdvojene vestiPolitika

Дачић: Фајон и Билчик од 27. до 29. јануара у Београду, примена договореног по плану

СрбијаРеално/БЕОГРАД/15. 12 – Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је у разговору са европским посредницима у међустраначком дијалогу, Тањом Фајон, Владимиром Билчиком, Kнутом Флекенштајном и Едуардом Kуканом, констатовао да примена договореног у дијалогу тече по плану.

“Циљ нам је био да све странке учествују на изборима, да се постигне што шири консеузс и да се води дијалог о свим важним питањима и мислим да смо циљ постигли”, рекао је Дачић.

Наводећи да су пре неколико недеља у посети Београду били Флекенштајн и Kукан, Дачић је најавио да ће крајем јануара, тачније од 27. до 29. у Београд доћи Тања Фајон и Владимир Билчик.

Председник парламента је казао да је у разговору поздрављено отварање кластера у преговорима са Европском унијом, наводећи да је заједничко мишљење да су активности у међустраначком дијалог допринеле напретку у европским интеграцијама.

Он је још једном потврдио опредлејње власти да уради све што је договорено, без обзира што један део странака не жели да учествује у свему томе, а ту су, каже, странке окупљене око С СП-а и Народне странке, иако је све што урађено у њиховом интересу.

“Та имплементација свега што је договорено тече по плану. Имамо неколико тела која су формирана у циљу надгледања оног што је договорено, али и када је у питану реализација”, рекао је Дачић.

Подсетио је да је једно од тих тела Привремено тело за праћење медија.

“Ту је остало да именујемо још једног члана из редова опозиције и договорили смо се да се они још једном званично обрате њима пошто је то место било остављено за Ðиласову и Јеремићеву групацију, ако они одбију, онда ћу ја да предложим неког другог из опозиције”, објаснио је Дачић.

Подсетио је и да је проширен састав РИK-а за шест чланова и још шест заменика чланова.

“Исто тако уследиће именовање сталног састава бирачких одбора, то је 8.500 чланова и 8.500 заменика. То је 17.000 из редова опозиције, а пошто они нису део парламента, договорено је да ја предложим. Аплеујем на представнике опозиције да ми доставе предлоге да бисмо могли да завршавамо тај посао”, рекао је Дачић.

Ту је, каже, и Радна група за контролу бирачког списка, где такође учетсвују представници опозиције, и није још попуњена, као и тело за праћење комплетног споразума.

“Има више тела за контролу онога што смо се договорили, међутим, сада смо прешли из фазе политичких разговора у организационо техничке где странке углавном мање посвећјују пазњу и сад морају да нађу људе који неће бити кандидати на изборима већ контролоре”, рекао је Дачић.

Дачић је навео да су СНС и СПС дали своје предлоге и да се сада очекује опозиција.

Back to top button