Politika

Дачић: Имати рационалан однос у оцењивану стања демократије

СрбијаРеално/МАДРИД/27.11 – Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је уверен да је Србија очувала демократију и током свих искушења које је донела пандемија и да су управо институције, њихов легитимитет и транспарентност у доношењу одлука, највећа брана свим утицајима за које се каже да крње снагу демократија.

На генералној дебати о стању демократије у свету, у оквиру 143. Интерпарламентрне уније, која се одржава у Мадриду, Дачић је рекао да је потребан рационалан однос када се оцењује стање демократије, јавља Тањуг. Према његовим речима, не може се говорити о демократији у “лабораторијским условима”, као теоријском концепту који нема додира са стварним животом.

Наводећи да је све више извештаја који преносе забринутост због стања у демократији и обично говоре о општем паду поштовања демократских вредности, те да је у порасту кршење људских права и пораст популистичких тенденција, Дачић је казао да је потребно детаљније размотрити природу свих фактора за које се данас обично каже да угрожавају демократију.

Он је навео да су поједини политичари и европске институције критиковале Србију када је већ у марту 2020.године предузела ванредне мере за заштиту јавног здравља, између осталог, и ограничавала кретање у појединим периодима, али је указао да су после то чиниле и друге европске државе.

“Из недеље у недељу, једна за другом европска влада уводила је исте такве мере на својој територији, јер је било више него јасно да се само на тај начин може заштитити већа вредност, а то је људски живот”, рекао је Дачић.

Он је на том примеру, како је рекао, показао да је потребан рационалан однос када се оцењује стање демократије и још већа потреба да се параметри ставе у животни контекст.

“Ја сам уверен да смо у Србији очували демократију и њене институције и током свих искушења које је велика криза са пандемијом донела и у нашу земљу. Све одлуке које смо доносили и које и данас доносимо, стриктно су у складу са Уставом и са нашим међународним обавезама”, истакао је председник Скупштине Србије.

Према његовим речима, ризици који са собом носе кризни периоди могу и морају бити избегнути само још већим учешћем јавности у дискусији о важним одлукама и пуном укључивању свих заинтересованих страна у овај процес.

“Ово је једини начин и да повратимо поверење грађана у институције у најширем смислу, не само у парламенте, зато што од пуне отворености не постоји бољи одговор на све сумње и дилеме којима је изложен наш демократски поредак”, рекао је Дачић.

Уверен је, каже, да је један од одговора на данашње дилеме управо стално доказивање снаге демократских институција и њиховог легитимитета.

“Можда постоје алтернативе, можда су то дискусије на друштвеним мрежама, или аполитички и анти-политички покрети који се појављују широм света. Али то нису алтернативе које оснажују демократију, оне су чак њена супротност и не представљају добар пут за будућност”, оценио је Дачић.

Back to top button