Izdvojene vestiPolitika

Дачић: Из Приштине покушавају да лансирају лажну слику Србије у свету

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.12 – Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић, коментаришући то што је министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала оптужила Србију да је покренула систематску кампању за дестабилизацију региона, рекао је да је то класичан пример замене теза.

“Они годинама, деценијама раде на дестабилизацији ових простора. Прво питање дестабилизације је било проглашење те лажне државе Косово, што је потпуно ванправно урађено. Они су дестабилизовали ситуацаију, протерали Србе оданде, сада не желе да примењују ни бриселски ни вашингтонски споразум”, казао је Дачић.

Према његовим речима, ових дана смо могли да видимо и да они на различите начине покушавају да широм света лансирају причу да нема више места разговорима, већ да Србија треба да призна Косово.

“То је једна флоскула која прикрива њихову немоћ. Изгубили су међународну подршку, немају је више са стране. Много мање земаља сада њих признаје. Немају више већину, а и даље се ради на томе да се тај број земаља смањује”, објаснио је Дачић.

Подсетио је да је био у билатералној посети Египту, где је била Међународна интерпарламентарна конференција за борбу против корупције.

“Имао сам веома успешну посету, осим парламента, разговарао сам и са премијером и председником”, оценио је и додао да је Египат земља која држи до принципа териотријалног интегритета, то је земља која никада не гласа за Косово у међународним организацијама.

“Пренео сам им поздраве од председника Вучића, такође позвао да дође у посету, што је он прихватио. Треба само то реализовати, корона је пореметила међународне токове”, рекао је Дачић.

Како каже, мере су Египту доста релаксиране, као да су, каже, друга планета.

“То је мало ствар и до менталитета, начина живота”, оценио је председник Скупштине.

Он је говорећи о спољнотрговинском промету истакао да је он био смао 100 милиона, додајући да је то фрапантно и забрињавајуће.

-То је била наша братска земља, Тито је тамо отварао хотеле, телевизију, предузећа, трактори су продавани, чак и данас имате пуно наших возила – рекао је Дачић.

Како каже, то су наши пријатељи и са њима треба сарађивати.

Back to top button