SrbijaSvet

Dačić na ministarskom sastanku i konferenciji o Zapadnom Balkanu

SrbijaRealno/Rim/03.04.23. – Ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić učestvovaće danas na ministarskom sastanku i konferenciji o Zapadnom Balkanu u glavnom gradu Italije Rimu. U okviru posete, šef srpske diplomatije imaće sastanak sa svojim italijanskim kolegom Antoniom Tajanijem.

Na sesijama sastanaka u Rimu učestvovaće ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana, a pored Dačića, tu će biti premijer u tehničkom mandatu i rukovodilac Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore Dritan Abazović, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković, Donika Gervala Švarc, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija, kao i šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani i Olta Džačka, ministarka spoljnih poslova Albanije.

Na Prvoj sesiji Ministarskog sastanka “Proces evropskih integracija Zapadnog Balkana: put napred” pored ministara zemalja Zapadnog Balkana govoriće i Tajani, kao i ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrom, ali i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji. Druga sesija održava se pod nazivom “EU-Zapadni Balkan: Zajedno unpređujemo našu saradnju”. U Rimu će takođe biti održana i konferencija “Nova vizija Zapadnog Balkana: EU pristupanje i regionalna bezbednost”, posle koje se očekuje bilateralni sastanak Dačića i Tajanija.

Pored sesija ministarskih sastanaka, biće održana i dva panela, na kojima će se govoriti o regionalnog i privrednoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana. Na drugom panelu “Pružanje podrške regionalnoj saradnji i integraciji regiona Zapadnog Balkana”, između ostalih učestvovaće i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Poslednji susret Dačića i Tajanija bio je 21. marta, kada je šef italijanske diplomatije posetio Beograd. Tom prlikom italijanska strana izrazila je snažnu podršku što skorijoj integraciji Srbije u EU.

Back to top button