Izdvojene vestiPolitika

Дачић на највећем светском скупу парламентараца у Мадриду

СрбијаРеално/МАДРИД/26.11 – Председник Скупштине Србије Ивица Дачић учествоваће на заседању 143.Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Мадриду, која ће вечерас свечаном церемонијом званично бити отворена, а домаћин је шпански парламент.

Стотине чланова ИПУ-а из целог света састаће се лично на највећем светском скупу парламентараца.

Поред учешћа на генералној дебати ИПУ, Дачић ће имати и више билатералних састанака са представницима парламената из различитих земаља, јавља Тањуг.

Организатори су навели да ће главни фокус Скупштине бити на савременим изазовима за демократију и превазилажењу подела и изградња заједнице.

Разговараће се о томе шта парламенти могу да ураде да реше проблеме који се тичу растуће поларизације, ширење дезинформација путем друштвених мрежа и нарушавања поверења јавности у политичке системе.

Парламентарци ће имати прилику да размене идеје о томе како да се значајније ангажују са јавношћу и како да обезбеде да доношење одлука буде што инклузивније и репрезентативније.

Чланови ће и усвојити нову стратегију за ИПУ за период 2022-2026.

Нова стратегија има за циљ да поново фокусира ИПУ у областима у којима може имати највећи утицај и где постоји хитна потреба за парламентарном акцијом.

Стратегија идентификује следеће приоритете политике за наредних пет година, а то су акције против климатских промена, демократија, људска права и родна равноправност, мир и безбедност и одрживи развој.

Back to top button