Politika

Дачић: Опозиција на респиратору, циљ да се омасови подршка

СрбијаРеално/БЕОГРАД/5.12 – Председник Скупштине Србије и лидер СПС Ивица Дачић изјавио је данас да референдум нема везе са догађајима на улицама и оценио да демонстрације имају за циљ да омасове политичку подршку опозиције “која је на респиратору и мисли да ће их то извући из клиничке смрти”.

Дачић је у емисији “Дан по дан” на Тањуг ТВ нагласио да треба раздвојити подршку захтевима за заштиту животне средине од конкретне политичке подршке онима који подржавају демонстрације.

“Не треба неко да мисли да ће сви ти људи који су дошли да протестују против Рио Тинта и загађења животне средине, сутра гласати за неке опозицоне прваке. Један део опозиционих првака се прикључио томе иако су до јуче пљували организаторе, јер виде да ће ту доћи више људи него на демонстрацијама за Ђиласа или неког другог”, навео је Дачић.

Коментаришући протесте против Закона о експропријацији и Закона о референдуму, као и најаву председника Србије Александра Вучића да ће Закон о експропријацији бити измењен, Дачић је рекао да је Вучић један од ретких политичара који је у стању да то уради и одао му признање и поштовање због таквог потеза.

Он је рекао да је Вучић добро поступио што се усмерио ка решавању проблема.

Оценио је и да неке вође протеста немају никакве везе са екологијом.

“То су политичари који желе да то искористе у својој предизборној кампањи. Са друге стране, огроман део обичних грађана реагује на тако нешто, јер је то сасвим нормално и нормално је да неко ко се цео живот бори за заштиту животне средине подржава у начелу све те ствари”, рекао је Дачић.

Дачић сматра да такве ствари треба пре решавати разговором власти са заинтересованим странама, пре свега грађанима, еколошким организацијама и експертима, него демонстрацијама “које имају за циљ да омасове полиотичку подршку опозиције која је на респиратору и мисле да ће их то извући из клиничке смрти”.

Истакао је и да ова власт не сноси никакву одговорност за долазак РИо Тинта у Србију.

На питање да прокоментарише то што је министар финансија Синиша Мали рекао да очекује да ће већ на наредној седници Владе у четвртак бити измене Закона о експропријацији, Дачић је рекао да ће скупштина одмах ставити то на дневни ред, ако дође до промене, али је нагласио да пре тога председник треба да одлучи да ли ће потписати закон или ће га вратити Скупштини на попново одлучивање.

“А влада може да повуче тај закон и да нови предлог закона”, објаснио је Дачић.

Он је нагласиио да када се говори о референдуму и законодавним и скупштинским активностима, то треба да се одвоји од овога што се дешава на путевима.

“То нема везе једно са другим”, рекао је Дачић и додао да је Скупштина Србије, у договору са европским институцијама, одлучила да правосуђе ослободи тог дела да политика врши утицај на њега.

Како је поновио, изменама устава предвиђено је да Скупштина Србије више не бира судије и тужиоце, већ да то раде аутономни судски и тужилачки органи.

Он је поновио да је постигнут договор са Венецијанском комисијом и европским институцијама

“Овде се гласа да ли ће парламент да бира судије и тужиоце или ће то да чине представници независне судске власти – Високи савет судства и тужилаштво. То је суштина ових уставних промена”, рекао је Дачић и истакао да сви уставни амандмани морају да добију потврду на референдуму.

Председник Скупштине Србије рекао је да је за одржавање референдума неопходно да се измени Закон о референдуму и подсетио да су претходне власти биле у обавези да то учине до краја 2008. године.

Он је нагласио и да је 2006. године укинута одредба да мора да на референдум изађе више од 50 одсто бирача.

“Нису Вучић и Дачић то променили, него 2006. године Коштуница и Тадић променили тај део, али нису донели Закон о референдуму који био омогућио да се то спроведе”, подвукао је Дачић.

Позвао је грађане да изађу и гласају на рефернедуму 16. јануара.

Дачић је нагласио да демонстрације треба да буду у оквиру закона и без инцидената и насиља, а на констатацију да би то могла да буде порука за наредну суботу, Дачић је рекао да можда неће ни бити протеста наредне суботе јер је могуће да ће Закон о експропријацији бити измењен.

Back to top button