Izdvojene vestiPolitika

Дачић: Отворени Балкан у интересу грађана

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20.12 – Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да иницијатива „Отворени Балкан“ представља примену европских вредности, а то је слобода кретања људи, радне снаге, робе и капитала, истичући да је то у интересу грађана.

Дачић наглашава да ту иницијативу не треба гледати на такав начин да је то замена за Европску унију, односно, како су неки говорили, „друга лига“ Европске уније.

„Мислим да то не треба гледати на такав начин, очигледно је да ће бити потребно још доста времена да ми дођемо до ЕУ. Овде је реч о томе хоћемо ли ми дотле да се понашамо као да немамо потребе за блискошћу или за отвореношћу на Балкану, или ћемо да предузимамо неке мере и да усвајамо те европске критеријуме и вредности без обзира да ли смо формално чланови ЕУ или нисмо“, рекао је Дачић за Тањуг.

Реч је, каже, о примени европских принципа и европских вредности, а све је то у интересу грађана.

„Зато мислим да је то идеја која може да смета само ономе ко је против таквих идеја сарадње, који су више за конфликте и тражења неких различитости и супротности уместо потребе за заједничким животом“, рекао је Дачић.

Вредност те идеје је, каже, то што може да окупи различите земље, оцењујући да су њени противници више противници Србије него саме идеје, јер им смета то што је наша земља предложила ту иницијативу.

Председник Србије Александар Вучић борави данас и сутра у Тирани, где са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевом, учествује на састанку регионалне иницијативе за сарадњу Отворени Балкан.

Предвиђено је потписивање укупно шест споразума, међу којима је и Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану.

Back to top button