Izdvojene vestiSrbijaSvet

Dačić: Priština sabotira napore za postizanje kompromisa

SrbijaRealno/Lođ/01.12.22. – Srbija ostaje posvećena miru i stabilnosti u regionu, ali se do rešenja pitanja Kosova i Metohije mora doći kroz postizanje kompromisa, istakao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u obraćanju na 29. Ministarskom savetu OEBS-a, koji se održava u poljskom gradu Lođu.

Dačić je naglasio da Priština sve radi kako bi sabotirala kompromisno rešenje i dodao da je region Jugoistočne Evrope opterećen nagomilanim i nerešenim problemima.

“Posebno je zabrinjavajuće što albanski političari u pokrajini ne odbacuju samo dobru volju i opredeljenost Beograda za dijalog”, kazao je Dačić i naveo da oni odbacuju i apele koji dolaze iz EU i međunarodne zajednice. Šef srpske diplomatije ističe da je Priština problematizovanjem pitanja registarskih tablica htela da izbegne svoje obaveze, poput formiranja Zajednice srpskih opština. Dačić je naveo da tzv. Kosovo nastavlja sa pritiscima na nealbansku, pogotovo srpsku zajednicu u pokrajini, sa krajnjim ciljem proterivanja nealbanaca sa Kosova I Metohije.

“Degutantni su pokušaji Prištine da politizuje rat u Ukrajini kako bi se pokazala kao žrtva i kako bi ispunila svoje političke ciljeve”, napomenuo je Dačić. Ministar se osvrnuo i na stanje u OEBS-u. “Ovo je težak trenutak za OEBS usled rata u Ukrajini Čini se da nikada nismo bili udaljeniji u momentima kada kompleksni izazovi zahtevaju zajedništvo”, istakao je šef srpske diplomatije. Ocenio je da se toj međunarodnoj organizaciji urušava ugled zbog nedostatka političke volje i otvorenosti za uključivanje u konstruktivan i suštinski dijalog u rešavanju otvorenih pitanja. Dačić kaže da OEBS mora da bude platforma otvorena za direktnu komunikaciju svih svojih članica, bez obira na okolnosti, jer u suprotnom, kako navodi, stvaramo klimu dubokog nepoverenja.

“Budućnost ove organizacije i globalni napredak zavisiće od naše spremnosti da pronađemo zajednički jezik,” ocenio je Dačić. Dodaje da se zalaže za upotrebu širokog spektra mehanizama OEBS-a, da se treba vratiti izvornim principima i da je potrebno maksimalno iskoristiti postojeće kapacitete ove organizacije.

Back to top button