Izdvojene vestiPolitika

Дачић: Промене Устава су у интересу Србије

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.12 – Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић позвао је данас грађане да изађу на референдум 16. јануара и гласају за уставне промене јер је то, како је истакао, неопходно у циљу даљих европских интеграција и развоја Србије.

Одговарајући на питања новинара у Градском одбору СПС Београд, Дачић је рекао да већ 15 година траје прича о томе да би требало променити Устав у делу да треба обезбедити независност правосуђа.

“Мишљење је да се то обезбеђује на начин да парламент више не бира судије или тужиоце. Наравно, има и других мишљења, има неко ко мисли да то није у реду јер би на такав начин судска власт бирала саму себе”, рекао је Дачић.

Додао је да Србија жели да приступи Европској унији и да се у сваком документу ЕУ од тога почиње, односно да је то услов свих услова – промена Устава у области правосуђа.

“Ако желимо даљи напредак у европским интеграцијама, ово је неопходан корак. Са друге стране, не знам шта би то грађанима сметало. Напротив, мислим да би за грађене било у већем интересу да се судије и тужиоци не бирају политичким одлукама парламента или било ког другог државног органа јер се ионако сви редом жале на правосуђе”, рекао је Дачић.

Како је истакао, у циљу даљих европских интеграција и развоја Србије неопходно је да идемо тим путем.

Back to top button