Izdvojene vestiPolitika

Дачић: Референдум је о избору судија и тужилаца, не о KиМ

СрбијаРеално/БЕОГРАД/30. 11 – Председник Скупштине Ивица Дачић изјавио је вечерас, након што је расписао републички референдум о промени Устава, да се промена највишег законског акта, односи само на одељак који се тиче избора судија и тужилаца, и да нема везе са питањем преамбуле о Kосову и Метохији.

“Сматрамо да је у интересу Србије да се потврди одлука паралмента и да ће то бити велики корак напред и на европском путу, али и за реформе које се одвијају свих ових година”, рекао је Дачић.

Промена Устава и референдум тичу се, како јер истакао, само владавине права и правосуђа.

Дачић је позвао све градајне да изађу на референдум.

“Наш став је потпуно јасан – KиМ је саставни део Србије. Референдум нема везе ни са разним питањима која се политизују у последње време и користе за брутално кршење закона и Усрава, а тичу се блокада саораћајница, напада на политичким неисомишљењике”, додао је.

Нагласио је да на рефенедуму нема победника јер то нису избори, али да жели Србији да победи на референдуму и да урадимо све што је у интересу Србије.

Председник парламента расписао је вечерас републички референдум о промени Устава, у делу који се одоноси на правосуђе, за 16. јануар када ће се грађани од 7 до 20 сати изјашнавати о питању “Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?”, заокружујући одговор “ДА” или “НЕ”.

Промена Устава захтева двотрећинску већину, подсетио је Дачић и нагласио да је данашња одлука донета на тај начин и самим тим има изузетно велику и политичку снагу.

Додао да ће нас у будућности чекати вероватно доста расправа и о другим питањима која би требало да буду предмет разматрања било да је реч о законима или Уставу.

Подсетио да припада СПС чији је председник био Слободан Милошевић и чији је Устав подразумевао тешке и тврде промене, тј. да су уставне промене важе само ако гласа више од 50 одсто уписаних бирача.

“Kоштуничина и Тадићева влада је 2006. предложила нови Устав, желећи да раскине са Милошевићевим Уставом и поставила нови критеријум да је за нека питања и одлуке потребно да гласа да би референдум успео потребна већина изашлих, и то је и овога пута тако”, рекао је Дачић и нагласио да понавља да то нема везе са овим сазивом већ са 2006. и владом Бориса Тадића и Војислава Kоштунице.

Дачић је нагласио да је Србија два пута добила позитивно мишљење од Венецијанске комисије везано за предложене уставне промене. Дачић је републички референдум расписао ради потврђивања Акта о промени Устава након завршетка посебне седнице парламента на којој су усвојени Предлог Акта о промени Устава Србије, Предлог Уставног закона за спровођење тог акта и Предлог одлуке о расписивању референдума.

Промене се односе на судове и јавна тужилаштва, на које се Србија обавезала у процесу евроинтеграција.

Оне се не односе на преамбулу у којој је наведено да је Kосово и Метохија саставни део Србије.

У сали је, када је гласано било присутно 196 посланика, 193 који су усвојили акте и одлучили да одлука може да ступи на снагу одмах.

Министарка правде Маја Поповић рекла је да је Усвајање акта о промени Устава и Уставног закона за његово спровођење, важно за грађане Србије не само зато што то тражи ЕУ, или нека међународна организација.

Поповић је подсетила на разлоге за промене Устава, које имају за циљ, између осталог, повећање правне сигурности градана, правну заштиту и суђење у разумном року.

Додала је да је промена Устава у области правосуђа услов за даљу реформу правног система, владавину права, а што ће између осталог омогућити боље оцене и напредак Србије у процесу евроинтеграција.

Back to top button