Izdvojene vestiPolitika

Дачић: Успели смо у време пандемије не само да одржимо већ и увећамо стопу привредног раста

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.12 – Председник Народне скупштине Ивица Дачић данас је у уводном обраћању на конференцији „Свет у 2022“, у Народној скупштини поручио да ће Србија идуће године бити боља него што је била ове године, када је била боља него претходне. у сваком смислу – и економском, политичком, међународном, у свакој сфери која је битна за наше грађане и за наше државне интересе..

“Пре тачно годину дана, на истом овом скупу покушали смо да гледамо унапред, у 2021. годину, и да пре свега нађемо одговоре на проблеме које је изазвала пандемија Ковида 19. Могао бих и сада да поновим неке своје тадашње ставове, који су се тицали Србије и њене борбе против последица пандемије, и да уопште не погрешим у процени за наредну годину. Србија је и тада, пре годину дана, а и сада, имала и има снажан и најбољи могући одговор на кризу која је дошла са вирусом Ковида 19. И када је реч о здравственој заштити становништва, а нарочито када је реч о очувању економских потенцијала своје привреде и свог становништва. Ове године Србија је још убедљивија и у погледу високог раста, и када је реч о привлачењу страних инвестиција, али и у општем расту стандарда грађана, и наставку великих домаћих инвестиција, пре свега у инфраструктуру”, казао је Дачић.

Не могу да кажем да је глобална криза изазвана пандемијом за Србију била прилика и шанса, зато што смо и ми, нажалост, имали много преминулих и оболелих, упркос огромном и херојском напору свих у нашем здравственом систему, рекао је и додао да можемо да кажемо да смо ову кризу превазишли као земља и као систем у самом светском и европском врху по својој спремности и организованости. “Мало је држава које могу да се похвале тиме да су свом становништву, од првог тренутка када је то било могуће, обезбедили довољне количине бесплатних вакцина свих великих светских произвођача. Мало је држава у свету било способно да у највећем јеку пандемије шири своје здравствене капацитете и гради нове болнице за смештај и негу пацијената, које ће и после пандемије остати у здравственом систему. А тек је неколико земаља било способно да већ на самом почетку имунизације отвори капацитете за производњу вакцина, као што је Србија урадила са ”Спутњиком В” и као што ће урадити током идуће године и са кинеским Синофармом”, подвукао је председник Скупштине.

А што се тиче економије, истакао је, ако смо у пандемијским годинама, као што су ова и претходна, успели не само да одржимо, већ и да увећамо стопу привредног раста, да наставимо рекордне регионалне резултате у доласку страних инвестиција и да још више подстакнемо градњу инфраструктуре, онда је јасно како би могла да изгледа следећа 2022 година, када ће пандемија већ бити на издисају. “Ово није само ствар мог и нашег оптимизма, или лепих жеља, то је једноставно реално очекивање које се заснива на параметрима из ове и претходних година, заснива се и на буџету који смо недавно усвојили овде у Парламенту. То је буџет једне стабилне и развојне економије, која ће у наредној години да уложи много у даљи раст животног стандарда, у материјални положај пензионера и других социјалних категорија становништва и уз то ће имати довољно ресурса за обимне јавне инвестиције. То је реална слика данашње Србије и резултат је огромног и вишегодишњег заједничког напора једног тима, предвођеног председником Републике, и једне политике која је као најважније и испред свега ставила интересе својих грађана и интересе своје земље”, оценио је Дачић.

Србија ће идуће године бити боља него што је била ове године, када је била боља него претходне. У сваком смислу – и економском, политичком, међународном, у свакој сфери која је битна за наше грађане и за наше државне интересе, навео је председник парламента..

Фото: СрбијаРеално/ Милош Рафаиловић

“За тачно месец дана имаћемо референдум о уставним променама. Очекујем његов успех и позитиван исход, уз велико учешће наших грађана. На тај начин завршићемо један изузето важан посао, на којем се ради већ годинама и унапредиће положај и рад нашег правосуђа. Поред широког круга наших стручњака, невладиних организација, представника адвокатских комора, универзитета, ове измене добиле су и пуну подршку најважнијих међународних институција пре свега Венецијанске комисије. Очекујем, дакле, да ћемо наредну 2022. годину почети не само са отвореним новим преговарачким кластером са Европском унијом, већ и са променама Устава који су годинама били један од најважнијих критеријума за напредак Србије ка пуноправном чланству у Европској унији”, указао је Дачић.

Очекују нас, апострофирао је председник Скупштине, наравно и избори на неколико нивоа већ у априлу, они ће бити спроведени као и до сада по стандардима који важе у свим демократским државама, а уз то на њима ћемо применити и све договоре које смо постигли протеклих месеци у међустраначком дијалогу. “Од будуће владе, која ће проистећи из тих избора, као и од председника који ће такође бити биран, очекујем континуитет досадашње политике која је променила лице Србије и када је реч о огромним инфраструктурним пројектима, многобројним производним погонима и општем расту животног стандарда наших грађана. То је и политика која ће наставити да се на међународној позорници активно бори за своје најважније националне интересе, ту пре свега мислим на питање Косова и Метохије. У најкраћем, очекујем пуну стабилност која је неопходан предуслов за развој у сваком смислу. То није никакво предвиђање, то је логичан и реалан ток ствари на основу досадашњег рада свих наших институција, и који ће, сигуран сам, још једном бити верификован веома снажном подршком наших грађана на наредним изборима”, поручио је Дачић.

Желим вам још једном добродошлицу у Народну скупштину и сигуран сам да ћемо у наставку конференције добити детаљне и конкретне пројекције нашег развоја у наредној години, а наравно и добронамерне савете како да Србију у наредној години учинимо још успешнијом и наравно њено место у свету подигнемо на још виши ниво, уверен је Дачић.

Back to top button