Izdvojene vestiPolitika

Дачић: Вучић је заједнички кандидат за председника СНС и СПС

СрбијаРеално/БЕОГРАД/13.11. – Председник СПС и Народне скупштине Ивица Дачић истакао је данас да ће СНС и партија коју води имати заједничког председничког кандидата и то ће бити Александар Вучић.

“Сасвим је логично да имамо једног председничког кандидата са СНС, прошли пут је Вучић био наш заједнички кандидат, подржаћемо га опет ако га СНС предложи, другог не можемо да подржимо, у супротном ми ћемо имати свог кандидата” нагласио је председник СПС, уз напомену да би било политички некоректно и незамисливо да се он кандидује против Вучића.

Што се тиче питања заједничке листе на парламентарним изборима, Дачић је рекао да то зависи од реакције бирачког тела, да су то озбиљна аналитицка питања у смислу шта ће донети више гласова, као и да залагање за заједничку листу није залагање да се СПС утопи у СНС и питање идеологије већ да ли је то логичније ако већ буде заједнички кандидат за председника.

Дачић је нагласио и да ако СПС и СНС буду на изборе излазиле са једном листом, то ће онда бити и на републичком нивоу и на нивоу Београда, по истом принципу, али да се још разговара о томе.

Он је рекао да за девет година коалиције није било различитих ставова са Вучићем, и да су поносни на све што су заједно урадили, као и да је донета одлука о наставку сарадње, а да је сада фокус на дефинисању начина тог заједничког наступа на изборима.

Председник СПС мисли да његова странка нема разлога да се плаши да ли ће ући у Скупштину, пошто је на прошлим изборима имала 10,5 одсто, истичући да је СПС тренутно друга странка по јачини у Србији.

Дачић је говорио и о опозицији и поручио да није забринут, јер како је навео, “власт која има овакву опозицију не мора да брине за своју будућност”.

Он је рекао да је уверен да ће опозиција изаћи на изборе, али да не зна како ће учествовати на њима, као и да по њему нема ништа од бојкота, без обзира да ли неко од партија прихвата резултате Округлог стола.

Говорећи о датуму рефорендума о промени Устава, Дачић је рекао да се он планира за 16. јануар наредне године.

Прецизирао је да то није закуцан датум, али да нема много простора пошто тај посао мора да заврши овај сазив парламента.

Објаснио је да је све повезано са датумом избора 3. априла и њиховим расписивањем, чему мора да претходи распуштање Скупштине отприлике 45 дана пре гласања, што уз све процедуре које следе након самог изјашњавања на референдуму даје јануар као последњи рок за тај посао, а пре тога мора да се донесе Закон о референдуму.

Он је, поводом примедби зашто се у Закону о референдуму мења цензус везан за излазност грађана, рекао да је се то чини како би се усагласио са Уставом који је донет 2006. године.

– План је да се 25. новембра у Скупштини усвоји Закон о референдуму, а 30. новембра текст амандмана на део Устава који се мења, неки су мислили да то буде 29. новембар, али нисам хтео да се то везује за време социјализма, и онда 16. јануара референдум – нагласио је Дачић.

Председник Скупштине Србије говорио је о кризи у Босни и Херцеговини, положају Републике Српске, али и инциденту који се догодио приликом интервјуа који је уредник Тањуга Марко Ивас водио са Председавајућим Председништва БиХ Жељком Kомшићем, када је новинар одбио захтев Kомшића да “призна да се у Сребреници десио геноцид”.

Дачић је мишљења да је Kомшић прво требало да се изјасни да ли је почињен геноцид у Јасеновцу или у Олуји, и на другим стратиштима и да БиХ треба да се извини Тањугу и Ивасу на таквом потезу, за који је рекао да још није видео да је тако неко поступио према новинару из иностранства, а нарочито не да се подносе пријаве.

Он сматра и да је то је све димна завеса са развлашћивање Републике Српске и ревизију Дејтонског споразума, а нагласио је да Србија гарант Дејтонског споразума и да поштује територијални интегритет БиХ, али под условима из споразума уз постојање Републике Српске са специјалним везама са Србијом и свим надлежностима које тај ентитет треба да има.

Back to top button