Izdvojene vestiPolitika

Дачић: Злоупотреба еколошких тема за политичке поене

СрбијаРеално/БЕОГРАД/3.12 – Председник Скупштине Србије и лидер СПС Ивица Дачић позвао је да се сутра, за када су најављене блокаде путева у земљи, сачува мир и да сви раде на томе да се не изазивају сукоби грађана.

Он је у емисији „Фокус“ ТВ Б92 рекао да је грађански мир предуслов за функционисање и развој наше државе и друштва.

„Та стабилност и огромна већина коју ова власт има, смета разним страним центрима моћи који желе нестабилност“, рекао је он.

Дачић је рекао да су сви сесни да „играње на карту Ђиласа, Јеремића и неких других не може да задобије велику друштвену пажњу“.

„Зато се бирају теме које могу код обичног човека да изазову упит о чему је реч. Ако кажете да вам неко угрожава живот, земљу, то код људи изазива забринутост“, рекао је он, преноси Танјуг.

Како истиче Дачић, циљ блокада је да се изазове одређена деструкција и пажња, па се зато блокирају важни путеви, жиле куцавице попут ауто-путева.

„Мислим да је то веома опасно и сви ми знамо да је противзаконито, а полиција има захтев од државног врха да не реагује на провокације и да неко сутра не каже да је полиција изазивала неке инциденте“, казао је он.

Према његовим речима, јасно је да је у питању протест који има подршку из иностранства и да је реч о теми која је из њиховог угла лакша за политичку експолоатацију од неких политичких тема.

„Суочени смо са екипом људи за коју не бисмо могли да кажемо да су еколози већ политичари“, рекао је он.

Истакао је да ниједан човек не би дозволио било какво копање које би угрозило животну средину и животе људи.

Поновио је и да је договор са компанијом Рио Сава направљен током власти Коштунице и Ђиласа, а да је започет пре доласка актуелне владе.

„Ово је злоупотреба еколошких тема за политичке поене у жељи да се власт сруши блокадама. Разлика у политичким партијама и њиховој подршци коју имају код грађана је огромна. Нисмо ми овде 50-50, па ће да преломи нека блокада, напротив, реч је о мањини која угрожава кретање и слободе већине“, закључио је Дачић.

Back to top button