Izdvojene vestiSrbija

Дачић: Значајно побољшан положај деце у Србији

СрбијаРеално/БЕОГРАД/9.12 Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је да је Посебан извештај о дискриминацији деце, који је данас представљен, показао да се од 2014. па све до половине ове године стање у вези са унапређењем положаја деце побољшало и да је, како каже, у погледу остваривања њихових права учињен значајан напредак.

Дачић је на конференцији на којој су представљени резултати Посебног извештаја о дискриминацији деце рекао да је задовољан што се у њима, каже, констатује да је Србија у протеклим годинама изградила адекватан антидискриминациони правни оквир.

„Закон о забрани дискриминације, који је усвојила Народна скупштина је у том смислу темељ наше заједничке борбе против дискриминације у сваком њеном облику, укључујући и борбу против дискриминације деце“, рекао је Дачић у Скупштини.

Дачић је истакао да је Посебан извештај о дискриминацији деце свима потребан јер, како наводи, живимо у друштву у којем је дискриминација деце још увек присутна, упркос томе што је наш правни и институционални оквир забрањују.

„Нажалост, и овај Извештај показује да дискриминација деце постоји и даље, на много нивоа, и да је и даље велики простор у којем институције наше државе и цело друштво морају да уложе напор да се елиминише сваки вид дискриминације“, рекао је Дачић.

Председник парламента је додао да тај извештај треба треба да се схвати као позив свим друштвено одговорним актерима у нашој земљи, да уложе заједничке снаге како би допринели да се према сваком детету поступа на достојанствен начин, без обзира на њихове међусобне различитости и специфичности, са циљем стварања таквог друштва у којем би дискриминација деце била искључена.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, која је учествовала у раду на том извештају, указала је да је када је реч о деци, урађено много у областима попут образовања, здравствене заштите, као и у мерама популационе политике.

„У извештају су дате препоруке за унапређење доступности услуга социјалне заштите, инклузивног образовања, побољшање приступачности здравствених услуга деци у руралним подручјима, смањење дискриминације И стигматизације деце са сметњама у развоју..“, рекла је Јанковић.

Јанковић је навела да је према резултатима извештаја један од највећих проблема вршњачко насиље, у којем каже, не само да деца спроводе, већ га и постављају на друштвене мреже, као и агресивна комуникација и дискриминаторни односи код једног дела деце.

„У тој борби кључни су родитељи и школе, али и све институције, организације, медији И појединци, који се морају водити најбољим интересима деце на овом најодговорнијем задатку за цело друштво“, рекла је Јанковић.

Back to top button