Izdvojene vestiRegion

Dan Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, uprkos najavljenim protestima

SrbijaRealno/BANJALUKA/03.01.23. – Svečani defile u Istočnom Sarajevu povodom 9. januara – Dana Republike Srpske biće obeležen masovno i dostojanstveno, bez obzira na najavljena okupljanja bošnjačkih ratnih udruženja, poručio je danas predsednik Opštinske boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak.

Bošnjačka udruženja proistekla iz minulog rata najavila su za sutra okupljanje u Muzeju hrabrosti u Sarajevu povodom obeležavanja Dana Republike Srpske 9. januara, a pozvali su sve, od „Zelenih beretki“ do „Udruženja generala“. Tuševljak je podsetio da je Republika Srpska nastala 9. januara, koji će uvek biti obeležavan širom Srpske ne vređajući nikoga.

„Mi smo miroljubiv narod i obeležavanjem našeg najznačajnijeg dana ne vređamo niti ugrožavamo nikoga. Želimo da poručimo susedima Bošnjacima da uživaju i budu strpljivi i da ne čine neke gluposti i ispade koji bi samo narušili ionako teške odnose između Srba i Bošnjaka“, naveo je Tuševljak. Tuševljak je rekao da je krajnje vreme da se svi u BiH okrenu ekonomskom razvoju i suživotu, te da svako obeležava svoje datume vodeći računa da nikoga ne ugrožava. Nikakve akcije bošnjačkih udruženja proisteklih iz prošlog rata neće uticati na postojanje Republike Srpske i proslavu njenog Dana – 9. januara, poručila je danas predsednik Predsedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević Gavrilović i pozvala sve borce sa Pala da se pridruže defileu u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući najavu sutrašnjeg okupljanja ovih udruženja povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, Lazarevićeva je rekla da Bošnjaci time ne doprinose stabilizaciji i miru u BiH. „Samim tim narušava se stanje koje ni toliko godina nakon rata ne ide u smeru koji će ljudima omogućiti bolji i kvalitetniji život“, izjavila je Lazarevićaeva. Ona je istakla da je Republika Srpska tvorevina srpskog naroda i da njeno postojanje garantuju Dejtonski mirovni sporazum i srpski narod u celini. „Nikakve akcije bošnjačkog naroda neće doprineti tome da Republika Srpska nestane“, dodala je Lazarevićeva.

Niko ne može uticati na obeležavanje Dana Republike Srpske, 9. januara, a bošnjačka ratna udruženja slobodno mogu da se okupljaju u svom krugu i svojoj Federaciji BiH, rekao je danas predsednik Skupštine opštinske Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac. Povodom najave okupljanja bošnjačkih ratnih udruženja protiv obeležavanja Dana Republike, Šehovac im je poručio da se bave ekonomskim pitanjima, a ne time da li Srbi obeležavaju Dan Republike Srpske.

On smatra da i danas postoji zabluda među Bošnjacima, ističući da ih njihov mentor /predsednik SDA Bakir Izetbegović podstiče na takve stvari, te da on treba da im objasni kako u ekonomskom smislu žive borci u FBiH. „Želim da poručim da su Republika Srpska i Srpsko Sarajevo večni i bošnjačka udruženja se ne smeju igrati s tim jer dovode u pitanje opstanak BiH“, rekao je Šehovac.

Bošnjačka strana će nastaviti da radi na unitarizaciji BiH, ali je samo jaka Republika Srpska garant opstanka srpskom naroda na ovom prostoru, rekao je Srni ratni komandant Specijalne jedinice „Vukovi sa Drine“ Vojske Republike Srpske Milan Jolović Legenda.

Nakon najave okupljanja bošnjačkih ratnih udruženja u Sarajevu protiv obeležavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, Jolović je rekao da je to još jedan u nizu dokaza da se oni nikad neće pomiriti sa postojanjem Srpske.

On je istakao da će ta strana i dalje raditi na njenom urušavanju i unitarizaciji BiH, te naglasio da Dan Republike Srspke niko ne može uzeti. Prema njegovim rečima, samo jaka i stabilna Republika Srpska garant je opstanka srpskog naroda na ovom prostoru i zaštite kulturnog i istorijskog nasleđa. Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

Back to top button