Izdvojene vestiRegionSrbija

Dan: Spajić formira Vladu Crne Gore bez uticaja “zapadnih partnera”

SrbijaRealno/Podgorica/19.10.23. – Partije koje će participirati u budućoj Vladi Crne Gore privode kraju pripreme za sednicu parlamenta na kojoj će za predsednika biti izabran lider NSD-a Andrija Mandić i za sednicu na kojoj će biti izabrana vlada, i sve to bez najavljene podrške zapadnih partnera, piše danas portal podgoričkog Dana.

Poznato je da SAD, Velika Britanija i zemlje Evropske unije nisu podržale činjenicu da će koalicija Zajedno za budućnost Crne Gore (ZBCG) biti deo vlasti i da će za godinu dana biti i deo Vlade. Prema saznanjima RTNK, nastavak konstitutivne sednice Skupštine Crne Gore biće održana u četvrtak, 16. oktobra, kada će za predsednika parlamenta biti izabran lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić. Nije isključena mogućnost da će nakon izbora predsednika Skupštine, biti održana druga sednica na kojoj će biti birana nova Vlada Crne Gore. Podseća se da je na juče održanoj sednici Glavnog odbora Pokreta Evropa sad (PES) podržan politički sporazum o formiranju nove vlade i izabrani kandidati za ministre.

PES predlaže Sašu Mujovića za ministra energetike, Vojislava Šimuna za ministra zdravlja, Novicu Vukovića za ministra finansija, Naidu Nišić za ministarku socijalnog staranja, Andreja Milovića za ministra pravde, Maidu Gorčević za ministarku evropskih integracija i Filipa Ivanovića za ministra vanjskih poslova. Takođe, predloženo je da Filip Radulović bude ministar saobraćaja i pomorstva, a prof. dr Anđela Jakšić Stojanović ministarka prosvete, nauke i inovacija, dok je predloženo da Janko Odović pokriva mesto ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Ranije je najavljeno da će buduću vladu činiti, pored Pokreta Evropa sad, Demokratska Crna Gora, Socijalistička narodna partija i koalicija albanskih partija Albanski forum. Prema ranijem dogovoru, manjinsku podršku budućoj vladi daće koalicija ZBCG iz čijih redova će biti predsednik Skupštine. SNP će, prema ranijem dogovoru, u novoj vladi dobiti potpredsedničko mesto vezano za poljoprivredu i ministarstvo sporta i mladih,a resor poljoprivrede bi nastavio da vodi lider ove partije Vladimir Joković. Prema dogovoru učesnika pregovora, nova vlada trebalo bi, uz premijera, da ima zamenika premijera, četiri potpredsednika i 18 ministarstava.

Sporazum nove parlamentarne većine, koji su prihvatile stranke koje će participirati u novoj Vladi, definiše da je jedan od osnovnih principa nove vlade usklađenost spoljne i bezbednosne politike Crne Gore sa politikom EU i jačanje partnerstva sa NATO-om. Osim toga, predviđa se i rekonstrukcija buduće vlade najmanje godinu nakon izbora, krajem 2024. ili početkom 2025. godine, kada bi i koalicija ZBCG bila deo izvršne vlasti. Tada će Vlada imati pet potpredsednika i 22 ministarstva.

Back to top button