Društvo

Деда Мраз је кренуо,потврдили НОРАД и америцка Тајна служба

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/24.12 – Без страха због пандемије, проблема у ланцима снабдевања и мањка радне снаге који муче трговину на Земљи, Деда Мраз је данас покренуо своје санке са ирвасима како би испоручио божићне поклоне добрим девојчицама и дечацима широм света, потврдили су војни званичницима који већ годинама прате његово кретање, а преноси АП.

„Деда Мраз ово ради вековима, он је професионалац“, саопштила је капетан канадске војске Александра Хејдук, портпаролка Северноамеричке команде за противваздушну одбрану (НОРАД).

Заједничка америчко-канадска војна команда са седиштем у ваздухопловној бази Петерсон у Колорадо Спрингсу задужена је за надгледање противваздушне одбране и издавање ваздушних и поморских упозорења, а од 1955. њихова пракса у ово доба године је праћење Деда Мраза, од како су новине из Колорадо Спрингса одштампале број локалне робне куће како би деца могла да позову и разговарају са Деда Мразом, наводећи грешком број НОРАД-а, који се тада звао Континентална команда противваздушне одбране.

Дежурни је преузео позиве и уверио децу да Деда Мраз зна за њихове листе жеља и да је на путу, наводи АП.

Ова годишња традиција се наставља већ 66 година и постала је део НОРАД-ове мисије, а увођењем интернета та сарадња се наставила и један сајт је специјално отворен у те сврхе.

Америчка Тајна служба, која је одговорна за заштиту председника, обезбеђује такође и Деда Мраза. То је наведено и у саопштењу агенције на Твитеру, уз пропратни видео снимак на којем су агенти који је припремају за заштиту Деда Мраза.

„Америчка јавност може бити уверена да ће господин Деда Мраз одавде са Северног пола путовати безбедно током своје турнеје по САД”, стоји у објави америчке Тајне службе.

У Отави, савезни министар саобраћаја Омар Алгабра саопштио је да је дозволио Деда Мразу да путује канадским ваздушним простором пошто је имао доказ о вакцинацији и негативан тест.

„Иако му је нос сијао и црвенео ирвас Рудолф се побринуо да нема симптоме ковид-19 пре полетања на ову важну мисију“, наводи се у саопштењу канадског министра.

Back to top button