Svet

Дејли експрес: Макрон издао Украјину

СрбијаРеално/Москва/14.06.22. – Француска је повећала увоз руског гаса, упркос договору земаља ЕУ о смањењу увоза горива, пише Дејли експрес.

Према Центру за истраживање енергије и чистог ваздуха, Француска, Белгија и Холандија куповале су гас по сниженим ценама. У извештају који се цитира лист наводи се да је Русија у априлу и мају Француској испоручила десетак пошиљки ЛНГ-а и других енергената у вредности од 900 милиона евра.

После почетка руске војне специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине, Запад је појачао притисак санкција на Москву. Европска унија је већ одобрила шест пакета санкција, који, посебно, предвиђају постепено увођење ембарга на увоз угља и нафте.
Kремљ је акције Запада назвао економским ратом, какав још није био, али је нагласио да је спреман за такав развој догађаја. Банка Русије је предузела мере за стабилизацију ситуације на девизном тржишту; плаћања за испоруку гаса непријатељским земљама су прерачуната у рубље.

Kако је навео Владимир Путин, политика обуздавања и слабљења Русије је дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац читавој светској економији. Према његовим речима, главни циљ САД и Европе је погоршање живота милиона људи.

Back to top button