Srbija

Делта плус сој короне стигао у Хрватску, у Србији није забележен још

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 05. 11 – Проф. др Тања Јовановић с Медицинског факултета у Београду, која ради на секвенцирању генома короне, каже да делта плус ипак још нису нашли Србији.

“Изоловали смо неке друге варијанте делте, које нису од значаја јер су на њима неке минималне измене, ван региона од значаја за вирус. То су неке мале варијанте, али још нисмо изоловали делта плус, који је још заранији од делта варијанте” рекла је за Курир Јовановић.

Објаснила је зашто је делта плус заразнији од преовлађујуће делте и прецизирала:
“Делта плус је заразнији јер има једну аминокиселину више промењену у том региону битном за интеракцију с човеком. Та промена која се дешава на С протеину само му омогућава јаче везивање за ћелије, лакше улази у људску ћелију и брже се размножава, а путем секрета улази у средину и лакше се шири”.
Како је навела још увек нема података који би говорили да даје тежу клиничку слику. Али делта плус неће битно да утиче на даљи ток пандемије. Он нам само показује да вирус и даље мутира и да нећемо завршити с пандемијом док се не вакцинишемо и не поштујемо мере.

Заменица Хрватског завода за јавно здравство Ивана Павић Шиметин потврдила је да је у Хрватској забележен први случај делта плус соја и то у Чаковцу.

Back to top button