Srbija

Демографски опоравак стратешко опредељење Владе Србије

СрбијаРеално/БЕОГРАД/29.11 – Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, изјавила је данас да најављени пакет нових мера Владе Републике Србије говори о стратешком опредељeњу Владе Србије кад је реч о демографском опоравку наше земље.

Миловановић Минић је данас боравила у радној посети Алибунару и Пландиршу где је на тему демографске политике разговарала са председницом општине Алибунар Зораном Братић и председником општине Пландиште Јованом Репцем.

Представнци Министарства до сада су посетили 106 локаних самоуправа у којима се како је истакла Миловановић Минић, такође посвећено ради на пронаталитетним мерама и ублажавању економске цене родитељства.

“Демографска политика је дугорочно питање, она није питање једног председника општине, једног министарства или мандата једне владе – рекла је државна секретарка и додала да се новим пакетом мера ствара добар темељ за демографски опоравак који се мери деценијама испред”, казала је и додала да би се зауставили негативни трендови, на плану демографије, морамо да радимо сви заједно, извршна и законодавна власт, академска заједница и медији.

Зорана Братић је нагласила да је посета Алибунару доказ да су за репбличку власт, све општине, без обзира на величину, једнако значајне.

“Из локалног буџета општина Алибунар за прворођено дете у породици издваја 30.000 динара, а за друго, треће и четврто, по 20.000 динара. Такође, поклањамо ауто-седишта за бебе, а увели смо и награде за најбоље ђаке, најбоље студенте и спортисте, како бисмо их мотивисали да још више раде и спознају да ниједан њихов успех нећемо пропустити”, рекла је председница општине.

Сва деца на територији општине Алибунар имају бесплатан превоз, а новим буџетом планирано да сви студенти добијају стипендије у трајању од 10 месеци, без обзира да ли студирају у Србији или у суседној Румунији, што у Алибунару није реткост, нагласила је Братић

Јован Репац је нагласио да је Пландиште најстарија општина у Војводини.

-Помажемо наше грађане много више него неки градови, од рођења детета, па до старости – рекао је Репац, истичући помоћ локалне управе за новорођенчад, незапослене породиље, затим бесплатан превоз и ужину у основним школама, као и стипендирање студената који добијају 70.000 динара за прву годину, док је за старије студенте услов да имају минималан просек оцена 8,5.

Он је рекао да посредством локалне Канцеларије за смањење сиромаштва, Пландиште пружа помоћ социјално угроженим породицама при куповини лекова, хране и огрева и истакао добру сарадњу са центром за социјални рад и помоћ за рад геронто-службе.

-На конкурсу Министарства за бригу о селу, куће је добило пет породица из Пландишта – нагласио је Репац.

Back to top button