Srbija

“Demokratija na delu” opisala izbore na KiM kao “improvizovane”

SrbijaRealno/Priština/24.04.23. – Koalicija nevladinih organizacija za posmatranje izbora “Demokratija na delu”, koja je pratila izborni proces na severu Kosova i Metohije, konstatovala je da su izbori “improvizovani”, kao i da su ih lokalni Srbi bojkotovali, zbog čega ”oni ne garantuju politički i reprezentativni legitimitet institucija koje će iz njih proizaći”.

“Odbijanje političkih subjekata iz redova srpske zajednice da učestvuju na izborima, kao i povlačenje kandidatura nakon overe kod CIK, rezultovalo je bojkotom izbora među biračima iz srpske zajednice u ovom delu. U tom pogledu, svoju ulogu odigrali su i pozivi i zahtevi Srpske liste da srpski birači ne učestvuju na izborima”, navodi se, između ostalog, u saopštenju ove nevladine organizacije, preneo je “Reporteri”. “Demokratija na delu” je preko svojih mobilnih timova posmatrala izborni proces u četiri opštine na severu KiM – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

“Dok je u sredinama naseljenim srpskom zajednicom došlo do gotovo potpunog bojkota izbora, u sredinama u kojima živi albanska zajednica evidentirana je veća izlaznost. Na ovaj način, iako su izbori ispunili minimalne zakonske kriterijume, oni ne garantuju politički i reprezentativni legitimitet institucija koje će iz njih proizaći”, dodala je “Demokratija”.

Back to top button