Svet

Demonstranti širom Francuske lupali u lonce tokom obraćanja Makrona

SrbijaRealno/Pariz/18.04.23. – Demonstranti u gradovima širom Francuske okupili su se večeras ispred gradskih većnica lupajući u šerpe i lonce, tokom televizijskog obraćanja francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je dao sebi 100 dana da sredi stanje u državi nakon nedelja nasilnih protesta i gneva javnosti zbog povećanja starosne granice za odlazak u penziju.

Poziv na bojkot televizijskog govora predsednika Francuske i na okupljanje ispred gradskih većnica širom Francuske uz “koncerte lonaca” u subotu je uputilo udruženje Atak. “Makron nas ne sluša? Nećemo ni mi njega slušati“, napisalo je udruženje na svom Tviter nalogu. Oko 2.000 demonstranata okupilo se večeras ispred zgrade gradske uprave u Parizu, dok je u Nici oko 200 ljudi pokušalo da pomeri barikade ispred gradske kuće pre nego što je policija upotrebila suzavac, prenosi BFM TV. Demonstracije u Marseju zabranila je prefektura Buš di Ron, ali to nije sprečilo demonstrante da izađu na ulice gde su igrali i pevali. Slično je bilo i u u Lionu gde su se demonstranti takođe okupili ispred gradske kuće.

Protesti su održani i u Lilu, Nantu ili Renu. U Normandiji su se skupovi održavali u Kaenu, Ruanu, Diepu i L’ Avru. Makron je u televizijskom obraćanju zatražio od Vlade da počne otvorene razgovore sa sindikatima o brojim pitanjima. Dva dana nakon što je potpisao zakon o povećanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, Makron je rekao da predsednica Vlade Elizabet Born treba da predloži mere koje se tiču uslova za rad, zatim, za zakon i red, obrazovanje i zdravstvena pitanja.

Back to top button