Politika

Deo opozicije: Vučić da podnese ostavku zbog dešavanja na KiM

SrbijaRealno/BEOGRAD/29.05.23.- Poslanici Novog DS S, Dveri, Zavetnika i POKS-a zatražili su danas ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog najnovijih dešavanja na KiM, i kako tvrde, kraha kosovske politike. Predsednici tih stranaka Miloš Jovanović, Boško Obradović, Vojislav Mihailović iz POKS-a i Dragan Nikolić iz Zavetnika na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije zatražili su i formiranje tehničke vlade koja bi organizovala, kako su rekli, fer i demokratske izbore na svim nivoima.

Oni su, takođe, zatražili da se odmah prekinu svi pregovori u Briselu sa Prištinom, koji su kako su rekli, inače bili na štetu Srbije, da se pregovori sa Prištinom vrate pod okrilje UN, da Vlada Srbije hitno zatraži sednicu o KiM u UN o teškoj krizi u našoj južnoj pokrajini. Zatražili su i da predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspiše lokalne izbore u četiri opštine na severu KiM i da na taj način Srbija počne da obnavlja suverenitet na KiM.

Takođe od predsednika Skupštine zatražili su hitno sazivanje sednice o KiM kojoj bi prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik Novog DS S Miloš Jovanović izneo je tvrdnju da najnovija dešavanja na severu KiM “dokazuju da je kosovska politika Aleksandra Vučića doživela potpuno krah i slom”.

Prema njegovim rečima, “antidržavno delovanje” vlasti doprinelo je da je Srbije sve manje na KiM, a kosovske državnosti sve više. Tvrdi i da je vlast dozvolila da se Briselskim sporazumom povuku srpsko pravosuđe i policija, da se lokalne samouprave biraju po prištinskim zakonima, da se daju energetika, telekomunikacije, pozivni broj… Navodi da su kosovske vlasti danas sveprisutne na severu, da Srbi preregistruju svoja vozila na prištinske tablice, da se srpska državna zastava skida i stavlja zastava tzv. Kosova na severu KiM.

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je šefovima poslaničkih grupa rečeno da zasedanje mora da se završi danas, pošto je prošlo 90 dana od početka redovnog prolećnog zasedanja, a da će završetak sednice biti na vanrednim sednicama koje će naknadno biti zakazane. Obradović je rekao da traži prvo zakazivanje vanredne sednice o KiM, a tek onda nastavak ove sednice. Predsednik POKS Vojislav Mihailović rekao je da ta grupacija stranaka neće ići na pregovore kod Aleksandra Vučića, već da on treba sa njima da razgovara u Skupštini “pred očima naroda Srbije”.

Na pitanje novinara da li ta grupa stranaka podržava proteste Srbija protiv nasilja, Jovanović je rekao da oni podržavaju proteste, da idu na njih, ali da ih niko ne prisvaja i da bi pogrešio svako ko bi to uradio. (Kraj) nel/dž

Back to top button