Region

Десетине хиљада радника у ФБиХ обуставили рад на пола сата

СрбијаРеално/САРАЈЕВО/17.12 – Десетине хиљада радника у више стотина привредних друштава широм Федерације Босне и Херцеговине обуставили су данас рад на пола сата, у оквиру штрајка упозорења који је организовало Удржење послодаваца ФБИХ

Штрајк је организован поводом уговора о снабдевању електричном енергијом које су предузећа добила од електропривреда у ФБиХ, а према којима се цена струје за привреду повећава за 150 посто, а за неке компаније и до 350 одсто, преноси портал Бизнисинфо.

”Штрајк упозорења који смо данас организовали је опомена и апел Влади ФБИХ да хитно предузме мере и донесе одлуку којом се повећање цена електричне енергије за привреду ограничава на максимално 20 посто”, изјавио је Аднан Смаилбеговић, председник Удружења послодаваца ФБиХ.

Такву одлуку, додао је, може да донесе само Влада ФБиХ.

”Ми смо већ позвали наше чланице да не потписују уговоре о набавци електричне енергије које су добили од електропривреда, тако да се лако може десити да електропривреде дочекају нову годину без потписаних уговора”, рекао је он.

Компанија Арселор Митал Зеница је добила понуду од Електропривреде БиХ за цену струје у 2022. години која је за 125 посто виша у односу на тренутну.

Никхил Мехта, директор Арселор Митала, наводи да је та компанија највећи потрошач електричне енергије у БиХ, са потрошњом од 520.000 МW на годишњем нивоу, те да би ово повећање произвело додатни трошак у пословању од 70 милиона КМ (35,8 милиона евра), због чега пословање једноставно не би било одрживо.

”То би довело до заустављања рада фабрике на дужи временски период, што би имало дугорочне последице за 2.300 радних места у Арселор Миталу Зеница, као и за најмање 10.000 радних места у другим фирмама које своје пословање у великој мери заснивају на сарадњи са Арселором”, упозорио је он.

Директори других великих предузећа у БиХ која су учествовале у штрајку упозорења, попит Жељезаре Илијаш, Побједе из Тешња, фабрике 5Г ТМТ из Травника, такође су оштро критиковали власти и владајуће структуре и поручили да су протести последњи сигнал одговорним лицима да схвате тренутну ситуацију у којој се налазе компаније које држави доносе добит.

Back to top button