Svet

Дезинформације о Украјини одјекују у источној Европи

СрбијаРеално/Москва/23.02.22. – Последњих недеља, видео снимци су кружили онлајн у региону, на којима се наводно види како се украјинске трупе спремају за инвазију или улазе на руску територију — тврдње које је Kијев одбацио као лажне.

АФП Фаkt је открио да неки од ових видео снимака приказују неповезане војне вежбе снимљене годинама раније. Неки од снимака потичу из 2014. године, када је Русија анектирала Kрим, док је други видео снимак из 2018. маскиран као извештај Би-Би-Сија.

Неки лажњаци „приказују НАТО као одговорног за тренутну ситуацију, док се Русија наводно само опире дугогодишњим напорима да угрози њену безбедност“, рекао је Бохумил Kартоус, портпарол чешких вилењака, онлајн групе осветника.

„Ово има одјек код одређеног сегмента становништва“, додао је он, мислећи на Чешку, која је послала муницију у помоћ Украјини.

„За неке, то се заснива на сличним ранијим тврдњама и учвршћује њихова уверења. За друге ствара осећај несигурности који заузврат ствара отпор напорима (чешке) владе да помогне Украјини да се одбрани“, рекао је он. Преноси идепендент Москва тајмс-

Back to top button