Izdvojene vestiPolitika

Димитрију: Kипар ће увек бити уз Србију

Председница Представничког дома Kипра Анита Димитрију, после састанка са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем, послала је српском народу поруку да ће Kипар увек бити уз Србију.

“Желим да вас уверим да ће Kипар бити увек уз Србију”, рекла је Димитрију у Скупштини Србије и оценила да постоје изузетни односи између две земље који се, како каже, даље морају унапређивати.

Анита Димитрију рекла је да су јој прве посете по избору биле посете Грчкој и Србији, и навела да су управо те две земље највећи пријатељи Kипра, посебно Србија којој је јасна борба коју Kипар води, јер је, како каже, води и сама.

“Морамо отворити нове перспективе у развоју наших односа и да развијемо још боље изузетне односе који већ постоје између наших земаља, да унапредимо међупарламентарну и дипломатску комуникацију и да ојачамо наш глас и делујемо заједно у циљу заштите међународних права”, рекла је она новинарима у Скупштини Србије.

Дачић је казао да је Kипар највећи пријатељ Србије у Европи, наводећи да је та земља увек била на нашој страни и имала разумевања за проблеме са којима се суочавамо у одбрани суверенитета, као што је, каже, и Србија имала разумевања за кипарски проблем.

Дачић је истакао да Београд жели да унапређује билатералне односе, те да пријатељство треба неговати без обзира колико се оно подразумева.

“Ми често имамо више контаката са земљама које нас не разумеју него са онима које нас подржавају, зато је важно да наставимо сарадњу”, поручио је Дачић.

Он је приметио да је Kипар увек био уз Србију и да се, између осталог, у даљем развоју односа може унапредити и спољнотрговинска размена која сада износи око 60 милиона евра.

Дачић је пренео новинарима да ће председница Димитрију заказати тројни састанак представника парламената Kипра, Србије и Грчке, и додао да се радује даљем развоју односа. Дачић је најавио да ће се Димитрију сутра обратити посланицима у Скупштини Србије на посебној седници на чему је Димитрију изразила захвалност.

Back to top button