Društvo

Ђерлек: Број заражених пада али нема опуштања, продужење пропусница није избор број један

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је данас да су и ковид пропуснице и продужени распуст допринели смиривању епидемијске ситуације. До сада је трећу дозу примило 1.215.000 грађана, истакао је Ђерлек, додајући да делта плус сој није потврђен у Србији.

Наводи за РТС да је ситуација и даље забрињавајућа без обзира на охрабрујуће вести, да после девет недеља имамо пад високих бројева, али немамо баш упечатљиве аргументе који ће нам дозволити опуштање.

“Нема опуштања, потребна је опрезност, вирус је ту, наша недисциплина му олакшава да пронађе незаражене људе и да опстаје, омогућава да мутира што може бити врло непријатно”, каже Ђерлек.

Ђерлек каже да су и ковид пропуснице и продужени распуст довели до смиривања ситуације.

“Морамо нагласити да је много оштрија контрола спровођења мера такође дала резултат, број вакцинисаних трећом дозом дао је резултат. На данашњи дан имамо милион и двеста петнаест хиљада људи који су примили трећу дозу. Све то када узмемо, можемо да кажемо да је то довело до пада”, истакао је Ђерлек.

Каже да морамо да наставимо са масовном имунизацијом. “Људи све више схватају значај вакцинације. Ковид пропуснице су повећале проценат вакцинисаних – то је 50 одсто што се тиче прве дозе”, рекао је државни секретар.

Цело лето је било до 2.000 дневно датих доза, сада дајемо на дневном нивоу 30.000 до 40.000 доза, седам до осам хиљада је првих доза.

“То није број којим смо задовољни. Битно је да људи схватају значај вакцинације. Мање обраћају пажњу на глупости које антиваксери пласирају на друштвеним мрежама”, рекао је он.

Говорећи о томе да ли ће ковид пропуснице важити 24 сата, Ђерлек каже да ако наставимо овако, да пада број оболелих, то није избор број један.

“Министарство здравља прати ситуацију на дневном нивоу и ако се погорша стање, онда смо за рестриктивније мере, можда ћемо предложити и ту меру”, истакао је Ђерлек.

Ђерлек каже да је четврти талас раније почео у том делу него у осталим деловима Србије – у Регионалном центру у Новом Пазару су 62 хоспитализована пацијента, пре месец дана било их је двеста.

Што се тиче процента вакцинације, у Тутину је 20%, у Новом Пазару 32%, у Сјеници 37 одсто. Каже да је ситуација задовољавајућа.

Државни секретар је рекао да је контактирао са установом “Драгиша Мишовић” да види какво је стање са децом – до пре четири-пет дана имали су 32 пацијента, од пре два дана 17 пацијената, што је пад од 50 одсто.

“Остаје нам да пожелимо да бројеви наставе да падају. Надам се да је делта сој достигао максимум и да се крећемо ка стабилизацији епидемијске ситуације”, закључио је Ђерлек.

Back to top button